Івано-Франківськ

“Смак з Косова”: на Прикарпатті відбулася перша частина благодійного фестивалю (ФОТОРЕПОРТАЖ)

«Сирний коник мандрує Карпатами».

IMG 9116 scaled

В Івано-Франківській області відбувся благодійний фестиваль “Смак з Косова”, який має на меті популяризувати місцеві народні ремесла, промисли, традиції Гуцульщини, зокрема й гастрономічну спадщину: особливої місцевої кухні, вироби із сиру та традиції виготовлення сирних коників, розповідає ПІК.

Зокрема, під час фестивалю відбулася презентація книги “Автентичне вбрання та мода передмістя Косова”. Зустріч з авторками Вікторією Яремин і Лідією Маречко.

У “Центрі Карпатської культури” учасники прослухали відкриту лекцію на тему «Косівська кераміка – назад у майбутнє» від художника-кераміста Сергія Дутки, а усі бажаючі прийняли участь майстер-класі з гончарства.

А на території довкола Будинку культури й дозвілля розгорнувся гуцульський ярмарок, головною родзинкою якого стали сирні коники – родзинка колоритного косівського дійства. 

А на на літній сцені біля будинку культури присутні насолоджували унікальною красою традиційного гуцульського одягу, збереженого впродовж століть.

Зокрема, була представлена старовинна колекція одягу Богдана Петричука, неймовірні кептарі та сардаки від бренду “Оксиморон”, одягові ліжникові вироби Наталії Кіщук з колекції “Перевал”.

А ще, косівчани та гості благодійного дійства стали свідками відтворення одного з обрядів гуцулского весілля.

Під час заходів відбувався благодійний збір коштів на потреби військових: 10 окремої гірсько-штурмової бригади «ЕДЕЛЬВЕЙС».

IMG 9397 scaled

Додамо, що друга частина фестивалю відбудеться 13 серпня у селі Шепіт – тут презентують скарбницю гуцульського крафту (Косівська міська територіальна громада, уч. Кородистий, буде присвячений промоції пастушої культури Карпат, з якої народилось багато цікавих традицій, в тому числі – і традиція виготовлення виробів із сиру).

IMG 9128 scaled

Нагадаємо, благодійний фестиваль «Смак з Косова» створений у рамках впровадження проєкту «Фестиваль – стала ініціатива та ефективний інструмент промоції історичної та культурної спадщини у прикордонних регіонах України та Польщі» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 (*останній конкурс попереднього фінансового періоду – на сьогодні нова транскордонна програма називається Interreg NEXT Poland-Ukraine 2021-2027).

Вищезазначений транскордонний проєкт впроваджується ГО «Прикарпатська Інформаційна Корпорація», Косівською міською радою та гміною Соліна з Підкарпатського воєводства Республіки Польща.

Примітка: створено та підтримано за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Назва проєкту – «Фестиваль – стала ініціатива та ефективний інструмент промоції історичної та культурної спадщини у прикордонних регіонах України та Польщі». За зміст несе відповідальність лише ГО «Прикарпатська інформаційна корпорація» і він не відображає позиції Європейського Союзу.

Детальніше про фестиваль читайте у групі “Смак з Косова”.

371135421 710616000920737 2137446913094276224 n scaled

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено