Івано-Франківськ

На Косівщині поляків навчали робити сирних коників (ФОТО)

Гуцульщина – батьківщина сиру. За особливою давньою технологією саме на Косівщині із сиру виготовляють коників, або ж інших тваринок.

IMG 2678 scaled

Майстер клас з виготовлення сирних коників провели для польської делегації, яка приїхала на Прикарпаття в межах реалізації проєкту “Смак з Косова”.

Майстрині з села Шепіт спершу пригостили гостей сирними виробами у формі коників, лебедів, квітів тощо. А після розповіли й показали, як виготовляють “іграшки” з сиру. Охочі мали нагоду спробувати самим створити сирного коника, повідомляє ПІК.

Майстрині розповідають робити такі сирні коники вміють у кожній хаті, адже це давня традиція, яка передається дітям ще змалку.

IMG 2666 scaled

«Ця традиція у нас ще від наших прабабусів та прадідусів. Коли виходять вівчарі весною, сходять осінню додому. І в той час, коли вони були на полонині, варили будз і кусочок сиру відвалився і впав в окріп. І вони побачили, що зробилася така еластична маса і вони витягли і зліпили так званого коника. І почалася така традиція, що коли вівчарі йшли з полонини додому приносили своїм дівчатам чи жінкам коників», – розповіла майстриня Ганна.

Майстриня Ольга додає, що дуже рада такому зацікавленню їхнім краєм, зокрема гастрономічною культурою.

“Я радію, що ми цікаві, бо коли ми цікаві є наснага до праці. Тому ми радіємо, що можливо до нас приїде ще більше гостей. Ми любимо своє село, ми тут виросли, тут ростуть наші діти. Ми хочемо, щоб про нашу культуру знали всі, і навіть у Польщі”, – каже пані Ольга.

 

Примітка: створено та підтримано за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Назва проєкту – «Фестиваль – стала ініціатива та ефективний інструмент промоції історичної та культурної спадщини у прикордонних регіонах України та Польщі». За зміст несе відповідальність лише ГО «Прикарпатська інформаційна корпорація» і він не відображає позиції Європейського Союзу.

Детальніше про фестиваль читайте у групі “Смак з Косова”.

371135421 710616000920737 2137446913094276224 n scaled

 

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено