Івано-Франківськ

Навіщо мобільні додатки збирають дані користувачів та чи безпечно це?

Мобільні додатки - це завжди живий організм, який взаємодіє з користувачем та вдосконалюється.

Взаємозв’язок між користувачем та його смартфоном стає дедалі тіснішим. Без різноманітних корисних додатків сьогодні вже неможливо уявити себе у сучасному світі, а тим часом вони стають все розумнішими та інтерактивнішими. Останньою тенденцією мобільних додатків стало відстежування поведінки користувача та збір його особистих даних, але чи безпечно це, чи не порушує його особисті кордони?

1 12

Основні цілі збору даних

Мобільні додатки – це завжди живий організм, який взаємодіє з користувачем та вдосконалюється. З виходом операційної системи iOS 14.5 Apple зобовʼязала всі додатки, що збирають інформацію про користувача, запитувати його про це особисто. Юзер може погодитись або відхилити пропозицію. Це абсолютно не впливає на безпосередню роботу додатка та не відбивається на його функціоналі. Подібний збір інформації спрямований на аналіз поведінки користувача в інтернеті задля покращення роботи додатка та виправлення помилок. Також це використовується для налаштування персоналізованої реклами. Наприклад, якщо гравець в азартні ігри, то з великою ймовірністю ви частіше будете зустрічати реклами  казино з миттєвим виведенням грошей.

В переважній більшості виробники переслідують саме комерційні цілі. Класичний приклад зустрічався кожному – варто лише ввести у пошук Google якийсь товар чи послугу, як вже через деякий час ви будете зустрічати дотичну до вашого запиту рекламу і в інших застосунках. 

Наразі п’ятірка додатків, які збирають найбільше інформації про своїх користувачів та якими користуються українці, виглядає наступним чином:

  • Instagram;
  • Facebook;
  • Linkedin;
  • Youtube;
  • Youtube Music. 

Останнім часом активно набирає обертів також Tik Tok, що пов’язано зі швидким зростанням застосунку в Україні. Причому іноді достатньо навіть просто обговорити ту чи іншу тему зі своїми друзями, а згодом наштовхнутися на відеоролик на цю тему. Так сьогодні працюють алгоритми.

2 10

Чи варто дозволяти додатку відстежувати ваші дії?

Насправді у дозволі на відстежування інформації додатками немає нічого небезпечного для користувача. Звичайно, базовою умовою є надійність та перевіреність додатка. Відхилення запиту на відстеження заблокує застосунку доступ до рекламного ідентифікатора та позбавить користувача більш таргетованої реклами. 

Якщо ж ви категорично проти будь-якого відстежування, то обмежити його можна прямо у загальних налаштуваннях вашого смартфона. Вони дозволяють вибірково відключити передачу даних в окремих додатках. Якщо і цього недостатньо, то можна скористатися спеціальним програмним забезпеченням, яке підвищить рівень конфіденційності, проте простіше відмовитися від низки додатків, якими ви не користуєтесь та просто видалити їх.

Разом з тим важливо розуміти, що повністю стати “непомітним” для свого смартфона у вас навряд чи вийде. Наприклад, той же Facebook прямо вказує мету аналізу вашої поведінки в інтернеті – налаштування реклами. Іншими словами, від неї все одно не сховатися, проте вона матиме значно більший діапазон та частіше буде розходитися з вашими уподобаннями.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено