Івано-Франківськ

Чим небезпечні оси в будинку та як їх позбутися

Оси є важливою складовою екосистеми. Але, коли вони з'являються поряд з будинком чи дачею, їх рідко раді бачити.

Найактивнішими оси стають саме в серпні, а з’являються приблизно на початку квітня. Якщо в травні залишити відчиненими вікно або двері, то оса може залетіти в будинок в пошуках місця для облаштування гнізда.

Зазвичай людям найбільше заважають так звані “паперові оси”, які будують з паперу свої гнізда, які можуть бути як маленькими, так і досить великими, пише ТСН.

“Коли оса відчуває небезпеку, вона може нападати. В більшості випадків їхні укуси, хоч і болючі, не впливають на здоров’я. Уражена ділянка шкіри може набрякнути та почервоніти. Але у тих, хто схильний до появи алергії, можуть розвинутися серйозні наслідки. Дуже небезпечно, коли оса опиняється у варенні. Тоді можлива серйозна алергічна реакція, зокрема, набряк гортані”, – йдеться у повідомленні.

Осам не подобається запах бензину, оцту та нашатирю, але навряд чи ці засоби будуть комфортні і для власників будинку, де поселилися комахи. Є набагато приємніші запахи, але вони також і менш ефективні.

Наприклад, ефірні олії м’яти, чайного дерева, цитрусових, лаванди. Також можна нарізати шматочками свіжий лимон і залишити тарілку з ним на терасі чи балконі. Якщо вам подобається запах полину, можна зірвати цю траву і розкласти по периметру кімнати, особливо біля відкритих вікон.

Чим відлякати ос від будинку? Підійдуть перевірені народні методи:

  • Пляшки з солодкою водою — це буде своєрідна пастка для ос своїми руками. Верхню частину пляшки потрібно відрізати, перевернути шийкою вниз і вставити в нижню частину пляшки. Попередньо туди потрібно налити солодкого сиропу (вода з цукром). Оса в пошуках солодощів, заповзе всередину, але вилетіти звідти вже не зможе. Пастку зазвичай вішають в саду чи на балконі.
  • Напувалка з отруєним сиропом — варто використовувати обережно, якщо в домі є діти та домашні тварини. У тарілку налийте солодкий сироп (наприклад, вода з варенням чи цукром), додайте кілька крапель інсектициду.
  • Рідкий дим — цей метод не вбиває комах. Щоб не розводити багаття на своїй ділянці, можна придбати в магазині рідкий дим, перелити його в пульверизатор та розпорошити біля вікон і дверей. Однак пам’ятайте, що цей запах не всім приємний. А ще рідкий дим швидко вивітрюється, тому доведеться розпорошувати його кілька разів на день.

Пам’ятайте, що всі маніпуляції з осиним гніздом краще проводити після заходу сонця, коли оси вже сплять. Обов’язково одягайте захисний одяг, рукавички. Найкраще, якщо у вас є осине гніздо, звернутися за допомогою до спеціалістів, які знають як правильно працювати з цими комахами. Без належної підготовки краще не ворушити осине гніздо, щоб вас не вжалили.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено