Івано-Франківськ

У Калуші радилися щодо покращення умов для переселенців, щоб вони не поверталися на окуповані території (ФОТО)

Є випадки, коли переселенці повертаються на окуповані території.

IMG 20230816 233225 496 scaled

Вчора, 16 серпня, у Калуші відбулася зустріч міжфракційного депутатського об‘єднання «ВПО України», заступниці голови Івано-Франківської ОДА Людмили Сірко, місцевої влади Калуського району.

Під час зустрічі радилися, як покращити умови життя ВПО, адже є випадки, коли на Прикарпатті переселенці скаржилися на високу оренду житла, недостатню кількість комфортних шелтерів та навіть поверталися через це на окуповані території, повідомляє ПІК.

received 247275794323561 scaled

“Станом на зараз у Калуській громаді зареєстровані 5906. Частина з них живуть у приватному секторі, знімають квартири, для інших – ми облаштували шелтери, наразі їх три. Вони майжі всі заповнені. Також плануємо, разом з благодійною організацією “Восток  SOS” створити геріатричний центр, але умова, щоб там були 50 відсотків переселенців, 50 відсотків наших людей”, – розповів міський голова Калуша Андрій Найда.

IMG 20230816 233225 811 scaled

Також Калуська громада прийняла 25 релокованих підприємств, із них 18 розпочали свою діяльність. В планах побудова ще двох заводів та створення індустріального парку на території якого також розмістять декілька підприємств.

Народний депутат Сергій Козир, співголова об’єднання МФО «ВПО України» зазначив, що наразі є проблема з обліком переселенців по всій країні.

“Вже півтора роки триває повномасштабна війна в Україні. Близько 5 мільйонів переселенців в нашій країні. Наше завдання створити умови, щоб переселенці поверталися до нормального життя, виходили на роботу, підтримували нашу економіку, або допомагали ЗСУ. Загальний облік переселенців він є, але ми не можемо відслідковувати їх переміщення по областях. Йде виплата коштів, але не зрозуміло, де знаходяться ці люди, чи вони виїхали закордон, чи повернулися на окуповані території. І це також стосується й військового обліку чоловіків”, – розповів Сергій Козир.

received 1390310221553485 scaled

Як розповів нардеп Максим Ткаченко, є випадки, коли переселенці повертаються на тимчасово окуповані території.

“Я розумію, що скільки б ми не робили як держава, як влада обласна чи місцева – будуть люди, які не задоволені допомогою. Ми повинні працювати так, щоб незадоволених людей ставало менше. Потрібно нарощувати кількість шелтерів. І хоч ми бачимо, що за статистикою стає менша кількість переселенців. Насправді це не так, адже багато людей повертаються на тимчасово окуповану територію. Це найгірше, що може бути для нас. Люди їдуть назад в окупацію для того, щоб продовжувати там жити, адже там є житло, за яке не потрібно платити. Тому перед нами зараз два питання: житло та працевлаштування переселенців”, – розповів нардеп.

Окрім цього відбулася зустріч і з представниками релокованого та місцевого бізнесу.

Підприємці поділилися наболілими питаннями, зокрема говорили про дефіцит кадрів та відсутність популяризації деяких технічних спеціальностей. Зокрема, бракує токарів, слюсарів. Підприємці пропонують, щоб молоді фахівці, які зараз навчаються у коледжах, мали змогу проходити стажування на релокованих виробництвах.

Нардепи зазначили, що релокований бізнес є зараз героїчним бізнесом. Вони тримають економіку та дають робочі місця, як і  переселенцям та місцевим жителям.

“За підсумками візиту, питань багато. Ми хочемо, щоб переселенці вже відчували себе місцевими. Щоб вони працювали, адже ми не знаємо, як будуть почуватися люди, якщо вони лише чекатимуть на фінансову допомогу від держави. Івано-Франківщина справляється непогано, але є багато невирішених питань. Уже минуло достатньо часу, щоб адаптуватися та вирішити, що ти робиш далі, а потрібно, або працювати на країну, або йти захищати країну зі зброєю в руках, – зазначив народний депутат Максим Ткаченко.

Додамо, що міжфракційне депутатське об‘єднання МФО «ВПО України»працює в області вже п’ятий день. Окрім Калуського району відвідали Косівщину, Верховинщину. Надвірнянщину та Коломийщину.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено