Івано-Франківськ

“Сходинка вгору”: у Франківському драмтеатрі розповіли, яким буде ювілейний сезон

З цього року театр вирішив започаткувати традицію - відкривати театральний сезон в День народження Івана Франка - патрона театру.

IMG 20230818 130519 scaled

Сьогодні, 18 серпня Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім.Івана Франка розповіли, як дивуватимуть глядачів у новому 85-му ювілейному театральному сезоні.

У новому сезоні Франківський драмтеатр запланував: 12 прем’єр, співпрацю із режисерами з Литви, Польщі, Молдови, Словенії, Києва та Херсону, та Шекспірівський фестиваль. Дивуватимуть глядачів, як і українськими постановками, так і зразками світової літератури, розповів художній керівник Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський, повідомляє ПІК.

“Це той сезон до якого ми йшли давно. Цей сезон це наступна сходинка для нашого театру вверх”, – каже художній керівник Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський.

IMG 20230818 130705 179 scaled

Які ж прем’єри очікувати:

Сезон відкриють 27 серпня виставою київського режисера Івана Уривського “Підступність і кохання” за однойменною трагічною пʼєсою Фрідріха Шиллера.

“Це дуже відповідально відкривати сезон. Зазвичай сезони відкривають комедіями, а ми відкриваємо трагедією. Я мріяв поставити цю виставу шість років. Моє знайомство із цим театром розпочалося із фестивалю “Порто Франко” і я з того моменту полюбив акторів, театр. І я дуже радий, що зараз є така можливість з ними попрацювати. Щодо п’єси це складна висока драматургія”, – каже Іван Уривський.

У жовтні планують постановку від режисера Назара Паніва “Зів’ялі квіти викидають” за твором сучасної письменниці Ірен Роздобудько.

“Це історія про двох актрис. Ми будемо намагатися показати внутрішній світ двох літніх пані, які ціле життя віддали театру. Ми хочемо показати, що люди, які дотримуються своїх правильних принципів у кінцевому результаті приходять до чогось хорошого. Для мене цей твір – це ода людяності”, – каже Панів.

Також у жовтні один із найперспективніших молодих режисерів з Литви – Бразіс Йокубас познайомить глядачів із творчістю Сартра. А у листопаді планують прем’єру іспанської класики “Дон-Кіхот” Мігеля де Сервантеса в режисері Міхая Тарни.

“Для мене наблизитися до “Дон Кіхота” – це те саме, що наблизитися до Біблії. Саме Сервантес написав щось таке незрозуміле. І саме в цьому романі ми можемо знайти все: і трагедію, і любов“, – ділиться режисер Міхай Тарна.

alt

“У грудні хочемо поставити й “Кайдашева сім’ю” з Іромою Вітовською у головній ролі. Спробуємо презентувати класику на сучасний лад. Окрім того, до Дня народження Тараса Шевченка презентуємо виставу за його твором”, – ділиться художній керівник Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський.

Також взимку глядачам презентуємо у камерному форматі – «Венера в хутрі» або, можливо, «Дон Жуан з Коломиї» австрійського автора Леопольда фон Захера-Мазоха.

У лютому глядачам запропонують літературу наших сусідів – Іржі Губач, чеський драматург і його твір «Наполеон і корсиканка». Ставитиме головний режисер Херсонського театру ім. Куліша Сергій Павлюк, котрий у час повномасштабного вторгнення й окупації Херсона проявив просто героїчну громадянську позицію.

“На березень я хочу зробити постановку за Тарасом Шевченком. У квітні відбудеться прем’єра вистави одного з найцікавіших режисерів Томі Янежича зі Словенії – сценічна робота «1975», про неї розкажемо пізніше.А на фінал сезону Майя Клечевська поставить твір “Макбет” Шекспіра. Ось такі амбітні плани…Я вдячний режисерам, що вони не побоялися приїхати до нас під час війни”, – підсумував Ростислав Держипільський.

Режисер каже, що планують відновити фестиваль “Час театру”, спробують зібрати кращі українські постановки. А у червні планують зробити перший в Україні “Шекспірівський фестиваль”.

Додамо, що театр цьогоріч не буде зраджувати свої традиції та планує зіграти виставу до Дня Незалежності на горі Піп Іван. 24 серпня глядачі побачать відео притчі-ораторії “Вона – Земля”.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено