Івано-Франківськ

У Коломиї акторки-переселенки показали форум-виставу (ФОТО)

Форум-театр — це унікальний формат, який не просто розкриває актуальні проблеми, а й передбачає активну взаємодію акторів із глядачами задля

3 8 scaled

У Коломиї акторки-переселенки виступили з форум-виставою перед ВПО та місцевими мешканцями, представниками громадських і благодійних організацій, органів місцевого самоврядування. 

Вистава, яку презентували глядачам, має назву «Вибір», пише ПІК.

Регіональний координатор програми «Єднання заради дії» в Івано-Франківській області Віталій Світлик розповів, що на сцені показали історію переселенки, яка постала перед вибором — залишатися в місті, де небезпечно через обстріли, вирушити за кордон або ж переїхати в безпечніший населений пункт в Україні:

«Ця історія не залишила глядачів байдужими. Адже більшість з них – це якраз ВПО, які мають подібний досвід. Коли вони приїхали у нову громаду, їм не було де жити. Умови не збігалися з очікуваннями. А передбаченою допомоги, на жаль, вистачає лише, щоб вижити. Учасниці заходу охоче приєднувалися до обговорення, ділилися власними думками та переживаннями. Практично одностайно ми дійшли висновку, що переселенцям потрібно більше допомоги та підтримки від держави та органів місцевого самоврядування. Адже самостійно впоратися з усіма викликами на новому місці дуже важко».

1 16 scaled

За словами проєктної координаторки програми «Єднання заради дії» Наталії Теслик,  форум-театр — це ще одна можливість налагодити зв’язок між ВПО, представниками влади та активною громадськістю в регіонах:

«Переселенцям складно інтегруватися в нову громаду, особливо сім’ям із дітьми. Вони мають насамперед думати про безпеку і добробут дітей. Питання житла та налагодження  життя в нових непростих умовах викликає чимало сумнівів. Через труднощі, відчай, втрату надії навіть з’являються думки про повернення на окуповану територію, якщо у новій громаді немає умов, яких потребує сім’я. Людям необхідно докласти величезну кількість зусиль, щоб ставати на ноги на новому місці. Тому вони потребують значної підтримки».

8 scaled

Перед ВПО справді часто постає складний вибір, погоджується і Віталій Світлик. Адже за кордоном іноді простіше знайти роботу та налагодити побут завдяки благодійним організаціям. Хоча, зауважує, тут підтримка міжнародних фондів також суттєва:

«Наш захід відвідав заступник міського голови Коломиї Ігор Івахнюк. Він підтвердив, що з деякими питаннями складно впоратися й органам місцевого самоврядування. Але допомагають представники міжнародних фондів. Наприклад, саме з їхньою допомогою вдалося облаштувати приміщення шелтерів, забезпечити їх технікою та провести необхідні ремонтні роботи. Також він, як і ми, переконаний, що подібні заходи важливо проводити з місцевими, щоб вони прониклися проблемами ВПО».

Віталій Світлик зазначив, що заходи в такому форматі допоможуть подолати стереотипи та зняти напругу між ВПО та місцевими мешканцями. Бо часто люди, які живуть вдома, не можуть зрозуміти, що довелося пережити українцям, наприклад, під час окупації або тим, чиї домівки і майно були знищені. Потрібна реальна взаємодія, це підтвердили й учасники заходу.

«Учасники були активними. Вони зауважили, що інтегруватися можливо, але потрібні час та бажання з обох боків. Переселенці потребують розуміння на нових місцях, і без підтримки держави, органів місцевого самоврядування та мешканців громад їм справді важко», каже Віталій Світлик.

Форум-театр у Коломиї дав можливість ВПО поспілкуватися між собою та з іншими глядачами. Усі охочі пропонували, як можна покращити умови та становище переселенців.

Додамо, в Івано-Франківській області офіційно зареєстровано близько 148 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Ця діяльність стала можливою в межах програми «Єднання заради дії», що впроваджується міжнародною організацією IREX в Україні разом з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшен суппорт сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено