Івано-Франківськ

Як правильно обрати генератор?

Готуємося до аварійних відключень заздалегідь.

1 638273681928178747 scaled

У зв’язку з частими відключеннями електроенергії в Україні, пов’язані із ракетними обстрілами з боку російських загарбників, суттєво зріс попит на генератори та системи резервного живлення.

Пропонуємо вашій увазі декілька практичних кроків та порад, як правильно обрати генератор.

1 крок. Визначаємо види споживачів.

За видами навантаження споживачів можна поділити на 2 групи:

АКТИВНІ (омічні) – перетворюють електроенергію на світло чи тепло. Не створюють пускові струми (потреба струму на момент включення не перевищує рівень нормального експлуатаційного режиму роботи).

  • Лампи розжарювання.
  • Побутові прилади.
  • Дрібна побутова техніка, праски, фени, чайники, тостери, кавоварки.
  • Електронні пристрої, комп’ютери, телевізори, оргтехніка.

img 0 22029 123 0 1 637969393063031104

РЕАКТИВНІ (індуктивні)  – мають у складі конструкції електромотори, які на момент запуску споживають енергії в кілька разів більше (утворюють пускові струми), ніж під час основної роботи (номінальна потужність).

  • Малонавантажені споживачі: електроінструменти, дрилі, шліфувальні машини
  • Садова техніка.
  • Насоси, компресори, обладнання для зварювання.

У реактивних споживачів частина енергії витрачається на створення електромагнітних полів.

Показником міри цієї частини енергії, що витрачається, є так званий cos (або коефіцієнт потужності).

Його значення зазвичай вказують у паспорті приладу. Якщо cos ≠ 1, то щоб дізнатися «реальне» споживання потужності, треба розділити її на cos .

ПРИКЛАД: якщо на дрилі написано 500 Вт і cos = 0,6 , це означає, що насправді інструмент буде споживати від генератора: 500: 0,6 = 833 Вт .

2 крок. Вибираємо між бензиновим та дизельним генератором

Генератори працюють на бензині чи дизельному паливі. Дизельні генератори зазвичай дорожчі за аналогічні за потужністю бензинові генератори, але при цьому мають більший моторесурс і більш економні в споживанні палива.

Бензиновий генератор рекомендується вибирати, якщо необхідно резервне, сезонне чи аварійне енергозабезпечення. При меншому ресурсі (порівняно з дизельними генераторами) вони зручніші в експлуатації за рахунок меншої ваги, габаритів та рівня шуму при роботі.

Дизельні генератори вибирають за необхідності забезпечення тривалої безперервної роботи.

1 638240751205115835 scaled

3 крок. Розраховуємо необхідну потужність генератора

Основним орієнтиром при виборі генератора є сумарна потужність запланованих до одночасного підключення споживачів. Потужність кожного споживача вказана у технічному паспорті. У наведеній таблиці вказані потужності найбільш популярних споживачів. Дуже важливо правильно класифікувати споживачів та враховувати при розрахунку їх пускові потужності.

Потужність генератора повинна бути не меншою за повну сумарну потужність і мати необхідний запас (зазвичай це 10 %).

Які потужності можуть бути зазначені у паспорті генератора:

НОМІНАЛЬНА ПОТУЖНІСТЬ ГЕНЕРАТОРА (COP): потужність при безперервній тривалій роботі на змінному навантаженні.

МАКСИМАЛЬНА (ПІКОВА) ПОТУЖНІСТЬ ГЕНЕРАТОРА (LTP):  максимальна потужність, яку можна отримати від генератора в момент пікового навантаження.

ПРИКЛАД: планується підключення холодильника, електроплити та шести лампочок освітлення по 60 Вт

Сумарна потужність споживачів складе 3096 Вт:

  • холодильник: 500 Вт х 3 (реактивний споживач) = 1500 Вт+
  • електроплита: 1 кВт x1,2 (активний споживач) = 1200 Вт+
  • лампочки освітлення: 60 x 6 Вт x 1,1 (активний споживач) = 396 Вт

4 крок. Вибираємо між генераторами на 230 В та 400 В

Генератори поділяються на однофазні (230 В) та трифазні (400 В). До однофазних можна підключати лише однофазних споживачів. До трифазних генераторів на 400 можуть підключатися як однофазні, так і трифазні споживачі. Також трифазні генератори можуть забезпечувати резервною електрикою котеджі з трифазним розведенням мережі.

При підключенні до трифазних генераторів однофазних споживачів необхідно рівномірно розподілити навантаження між фазами. Різниця потужностей на різних фазах має перевищувати 20–25%. В іншому випадку виникає перекіс фаз, що може спричинити поломку генератора.

Потужність однофазного навантаження не повинна перевищувати 1/3 від номінальної трифазної вихідної потужності генератора, тобто до трифазного генератора на 6 кВт можна підключити однофазний чайник на 2 кВт.

Приклад підбору генератора

Необхідно підібрати генератор для забезпечення аварійного енергопостачання приватного будинку або офісу за аварійних відключень. Від нього повинні працювати холодильник, мікрохвильовка, телевізор та 8 ламп освітлення.

96063512139cc04d scaled

РОЗРАХУНОК СПОЖИВАЧІВ

  • ХОЛОДИЛЬНИК : реактивний однофазний споживач. Потужність: 500 Вт (з урахуванням cos). Необхідний запас потужності: 200% або 1000 Вт. Разом: 1500 Вт
  • МІКРОХВИЛЬОВА ПІЧ: активний однофазний споживач. Потужність: 750 Вт. Необхідний запас потужності: 50% або 375 Вт. Разом: 1125 Вт
  • ТЕЛЕВІЗОР: активний однофазний споживач. Потужність: 300 Вт. Необхідний запас потужності: 60% або 180 Вт. Разом: 480 Вт
  • ВІСІМ ЛАМП ОСВІТЛЕННЯ активний однофазний споживач. Потужність: 60 Вт х 8 = 480 Вт. Необхідний запас потужності: 10% або 48 Вт. Разом: 528 Вт

РОЗРАХУНОК ПОТУЖНОСТІ ГЕНЕРАТОРА

1125 + 1500 + 528 + 480 = 3633 Вт . Потрібен генератор з номінальною потужністю не менше 3,6 кВт

ВИБІР МІЖ БЕНЗИНОВИМ І ДИЗЕЛЬНИМ ГЕНЕРАТОРОМ

Через те, що генератор планується використовувати як джерело аварійного постачання, то в цьому випадку радимо обрати бензинову модель.

ВИБІР МІЖ ГЕНЕРАТОРАМИ НА 230 В І 400 В

Оскільки всі прилади, які планується підключати до джерела, є однофазними споживачами, то потрібний генератор на 230 Вт.

B інтepнeт-магазині «Фoкстрот» зaмовлення приймаються в peжимі oнлaйн цілoдoбoвo. Дocтaвкa тoвapів здійcнюєтьcя пo Львову тa пo вcій Укpaїні. детальніше за посиланням: https://www.foxtrot.com.ua/uk/shop/lvov/generators.html

SYF CcF 6ryf scaled

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено