Третього вересня, у селі Шепіт, що у Косівському районі, відбувся благодійний фестиваль «Смак з Косова».
У селі Шепіт – скарбниці гуцульського крафту – такий захід відбувся вперше, та мав на меті популяризувати місцеві народні ремесла, промисли, звичаї Гуцульщини, й пастушу культуру Карпат, з якої народилося багато цікавих традиції, зокрема – і традиція виготовлення сирного коника.
Відбувся фестиваль завдяки підтримці Європейського Союзу та Програмі PL-BY-UA 2014-2020.
«Люди хочуть бути в Шепоті, тут працювати, зберігати традиції, і я цьому радий, і як староста села, намагаюся всіляко цьому сприяти, допомагати, щоб все те, що передається нам з діда-прадіда жило й передавалося наступним поколінням. І щоб про нашу – гуцульську культуру, нашого сирного коника, наші ремесла, – знали всюди, у різних куточках світу. І ми будемо над цим працювати. То ж цей фестиваль лише початок», – каже староста села Шепіт Володимир Словак.
Гості фестивалю мали змогу пізнати справжню Гуцульщину з місцевими народними помислами та спробувати Гуцульщину на смак.
Основний акцент фестивалю – це сирний коник. Понад 30 майстринь презентували унікальні вироби з сиру. Також гостей фестивалю познайомили із ремісничими родинами села, де традиції вишивки, писанкарства, бондарства, гри на музичних інструментах безперервно передають з покоління у покоління.
«Я сама із Запорізької області, переселенка. І такого дійства я ще не бачила. Тут такі люди – красиві, у вишиванках, дружні й доброзичливі. А ці всі вироби, продумані до деталей, і зроблені людськими руками. Атмосфера тут панує неймовірна, я отримала великий заряд енергії й натхнення», – ділиться враженнями гостя фестивалю Тетяна.
Відвідувачі фестивалю також могли власноруч зліпити сирного коника, оглянути фотовиставку «Мандри сирного коника Карпатами» художника Романа Рудника та завітати у відреставровану хатину, за легендою в якій міг зупинятися відомий ватажок опришків Олекса Довбуш.
Під час заходу збирали кошти на потреби в/ч А3715 10 окремої гірсько-штурмової бригади «ЕДЕЛЬВЕЙС» 108 батальйону. Вдалося зібрати 40 294 грн, 150 євро, також 150 євро залишили польські колеги з Соліни.
“Косів – це туристично привабливий регіон, який зберіг національні традиції у їхньому початковому вигляді. Такі фестивалі є важливими, адже можуть стати хорошим поштовхом для розвитку громади та сприятимуть економічному розвитку. Окрім цього, перед нами стояла мета зібрати кошти для наших захисників, які обороняють нас та нашу країну. Багато бійців з Косівської громади воюють у лавах цієї бригади, тому допомагаємо їм”, – каже міський голова Косова Юрій Плосконос.
Відбувся фестиваль в рамках проєкту «Фестиваль – стала ініціатива та ефективний інструмент промоції історичної та культурної спадщини у прикордонних регіонах України та Польщі», що реалізовує громадська організація «Прикарпатська інформаційна корпорація» в партнерстві з Косівською міською радою та урядом гміни Соліна.
«Сьогодні у нас завершальний етап проєкту. Перший день благодійного фестивалю відбувся у Косові. Крім того, з представниками польського міста Соліна та української Косівської громади ми вже провели круглий стіл та здійснили навчальну поїздку до Польщі. Плануємо робити такі фестивалі традиційними, аби якомога більше людей дізналося про культурну спадщину Гуцульщини – сирного коника, та познайомились ближче з неймовірною красою села Шепіт», – прокоментувала засновниця ГО “Прикарпатська інформаційна корпорація” Оксана Камінська.
Нагадаємо, перший день благодійного фестивалю «Смак з Косова» відбувся 7 липня. Тоді вдалося зібрати 57 985 тисяч гривень.
Примітка: створено та підтримано за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Назва проєкту – «Фестиваль – стала ініціатива та ефективний інструмент промоції історичної та культурної спадщини у прикордонних регіонах України та Польщі». За зміст несе відповідальність лише ГО «Прикарпатська інформаційна корпорація» і він не відображає позиції Європейського Союзу.
Детальніше про фестиваль читайте у групі “Смак з Косова”.