Івано-Франківськ

Рустем Умєров: що відомо про майбутнього очільника Міноборони

Новий міністр оборони буде не лише у Британії, а й в Україні.

371776024 705988518016158 302283046810386788 n scaled

У неділю, 3 вересня, Володимир Зеленський заявив, що запропонує Верховній Раді звільнити з посади Олексія Резнікова, а замість нього призначити Рустема Умєрова.

Раніше мережею ширилася інформація, що у разі відставки Олексія Резнікова, новим міністром оборони може стати Рустем Умєров, чинний чий голова Фонду держмайна. До свого призначення на цю посаду, був обраний народним депутатом від 9-го скликання у 2019 році від партії “Голос”. 7 вересня 2022 року його призначено на посаду голови Фонду державного майна України.

f697fcb 1umerov scaled

Що відомо про Умерова?

  • Біографія

Рустем Умєров народився 19 квітня 1982 року в місті Булунгур, Узбекистан. Батьки політика є уродженцями Криму. Мати – Мер’єм Умєрова. Інженер-хімік. Батько – Енвер Умєров. Інженер-технолог. Брат – Аслан Омер Киримли. Сім’ю Умерова насильно депортували в 1944 році з Криму до Центральної Азії. Повернутися на батьківщину вони змогли лише на початку 90-х.

  • Освіта

Рустем Умєров навчався в гімназії-інтранаті для обдарованих дітей в Криму. Потім був стипендіатом “Програми обміну майбутніх лідерів” в США. Після цього став студентом Національної академії управління. Після закінчення отримав диплом магістра за спеціальністю фінанси. Під час навчання у виші Умєров брав участь у Канадсько-українській парламентській програмі, а також Американо-української програми лідерства.

Друга вища освіта Рустем Умєров отримав в Інституті прикладного системного аналізу Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут імені І. Сікорського. Спеціальність – інформатика та інформаційні технології.

jSXNlYjcLxJ UwUZhbXSkezU6 scaled

  • Кар’єра

Трудова діяльність Рустема Умєрова почалася з керівної посади в компанії lifecell. Там він пропрацював шість років, аж до 2010 року. Спочатку працював в Департаменті розвитку мережі GSM / TDMA начальником відділу. Потім з 2007 по 2010 рік обіймав посаду начальника Департаменту закупівель та логістики. А у 2010-му був начальником Департаменту дистрибуції та альтернативних каналів продажів. Після цього пішов з компанії.

У тому ж 2007 році став співзасновником ГО “Земляцтво кримських татар” і співзасновником організації «Bizim Qırım». Наступний рік Рустем Умєров працював на посаді керуючого директора в ICG Investments. Потім з 2011 по 2013 рік був на такій же посаді, але вже в iCapital. У цьому ж час був президентом Фонду розвитку Криму. Після цього шість років працював в компанії ASTEM також на посади керуючого директора.

ASQCbRXA7e jsZylx9F4uI9Nt scaled

  • Політична діяльність

У 2019 Рустем Умєров брав участь в парламентських виборах. За результатами голосування пройшов в ВРУ від партії “Голос”. Разом з тим став секретарем Комітету ВРУ з питань прав людини деокупаціі та реінтеграції тимчасово окупованих територій, а також став заступником керівника Постійної делегації Парламентської асамблеї Ради Європи.

Також у 2019 році Умєров є членом груп з міжпарламентських зв’язків з Ізраїлем, Китаєм, Ірландією, Великобританією, США, Японією і Канадою.

Серпень 2021 року — Указом Президента України Володимира Зеленського нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

З липня 2022 — обраний Головою Тимчасовою слідчою комісії з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час воєнного стану. У лютому 2022 року увійшов до складу делегації України для участі у переговорах з Російською Федерацією з підготовки та узгодження проекту договору про гарантії безпеки України.

Займався питаннями обмінів військовополонених, політв’язнів, дітей та цивільних, а також евакуацією цивільних з тимчасово окупованих територій.

7 вересня 2022 року Верховна Рада призначила народного депутата фракції “Голос” Рустема Умерова головою Фонду державного майна України.

jOFflkwTXXOTRwCgXYkbi42c scaled

  • Соціальна діяльність 

Одним із головних векторів у діяльності Рустема Умєрова була постійна комунікація щодо питань обміну кримських політв’язнів та військовополонених. Зокрема у 2017 році він сприяв звільненню двох політв’язнів Кремля – кримських татар Ахтема Чийгоза та Ільмі Умєрова.

Був співголовою депутатського об’єднання “Кримська платформа”, учасник української переговорної групи з РФ.

Є одним із донорів програми Ukrainian Emerging Leaders у Стенфордському університеті, яка навчає українських політиків, юристів, соціальних підприємців, бізнесменів та громадських лідерів. Нагороджений Орденом “За заслуги” ІІІ ступеня.

0Y0e2TrT9a7soNclXzFJwS cF

  • Скандали, чутки, компромат

Репутація політика Рустема Умерова чиста. Його ім’я не фігурувало в скандалах, корупційних схемах, кримінальних справах і так далі.

  • Доходи та майно

За 2020 рік Рустем Умєров задекларував 457 958 гривень доходу у вигляді заробітної плати у Верховній Раді. Дохід від відчуження цінних паперів і корпоративних прав становив 2,8 млн гривень.

На банківських рахунках політик зберігає 2,8 млн гривень і 20 027 доларів. Готівкою має заощадження в розмірі 126 400 гривень і 4 000 доларів.

Згідно з даними декларації, Умєров з сім’єю орендують квартиру в Києві. Також в декларації вказана квартира в США, що належить компанії SENTINEL INVESTMENTS INC. У графі транспортних засобів зазначено, що у депутата немає власного авто.

  • Родина

Дружина – Умєрова Лейля Сеит-Яг’я кизи. У Рустема і Лейли є двоє дітей – син Сеїд Ахмед і дочка Мер’єм.

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено