Івано-Франківськ

В Україні бойовим медикам дозволили переливати кров на догоспітальному етапі

Відповідна постанова була прийнята Урядом.

perelyvannia donor krovi

Відтепер переливати кров зможуть не лише люди з медичною освітою, а й військовослужбовці, які пройшли відповідне навчання. 

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я, пише ПІК.

“МОЗ розширює спеціальну навчальну програму з основ трансфузійної терапії. Цей тренінг дозволить бойовим медикам отримати необхідні навички з переливання універсальної першої мінус групи крові. Його можна буде пройти на базі визначених центрів крові”, – йдеться у повідомленні.

Така навчальна програма повністю відповідає стандартам НАТО. В країнах Альянсу вважається нормою навчати переливанню крові бойових медиків без медичної освіти. В Норвегії і взагалі – переливати кров мають право навіть звичайні бійці.

«У цивільному житті ми можемо доставити людину з критичною крововтратою в шпиталь за 15 хвилин, але війна диктує свої умови. Ми всі розуміємо, скільки військових наразі отримують бойову травму, захищаючи нашу з вами свободу. Маємо максимально ефективно реагувати на ці виклики, забезпечити всі необхідні умови та можливості для порятунку життя поранених. Одне з критично важливих завдань – наблизити кров до пацієнта усіма можливими методами. Це в буквальному сенсі запорука виживання наших воїнів. Розгорнути інфраструктуру для використання крові на фронті непросто, однак маємо рухатись в цьому напрямі, бо ціна зволікання зависока – йдеться про людське життя. Сьогодні уряд прийняв важливе рішення, дозволивши переливати кров бойовим медикам, які пройшли відповідне навчання. Це практика країн НАТО. Тепер ми імплементуємо її і в Україні», – зазначив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко. 

Таке рішення уряду значно розширює коло людей, які можуть проводити трансфузію цільної крові на фронті. Його нагальність та необхідність обумовлена тим, що далеко не кожен бойовий медик має відповідну медичну освіту.

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено