Івано-Франківськ

За два дні мало виповнитися 76 років: померла народна артистка України Ніна Матвієнко

Артистка відійшла у вічність за два дні до свого 76-річчя.

За два дні мало виповнитися 76 років: померла народна артистка України Ніна Матвієнко

У неділю, 8 жовтня не стало співачки, народної артистки України Ніни Матвієнко. Про це повідомила її дочка Тоня Матвієнко. Вона не уточнила жодних подробиць про те, як і коли саме це сталося, пише ПІК.

1696751192 oknrtj8as48zgp9ppuulr639uiftsezgotlsoj8e

Довідково: Ніна Матвієнко народилася 10 жовтня 1947 року в селі Неділище Житомирської області. Була п’ятою дитиною в селянській сім’ї. А загалом батьки Ніни мали 11 дітей. Мати Антоніна мала співочий талант, могла співати в три, навіть у 4 голоси. Наприкінці 1970-х років Ніна Матвієнко записала диск із материними піснями.

У 1971 році Ніна одружилася з молодим художником Петром Гончарем. Від нього народила сина Івана, за ним Андрія, а потім дочку Антоніну. Сини пішли шляхом батька і стали художниками. А дочка стала співати, наслідуючи маму.

У репертуарі Ніни Матвієнко було багато народних пісень, серед них обрядові, ліричні, гумористичні, пісні-балади, українські пісні XVII—XVIII сторіччя. Співачка співпрацювала з відомими вітчизняними композиторами сучасності.

Вона також зіграла в телевиставах («Маруся Чурай», «Катерина Білокур», «Розлилися води на чотири броди»), художніх фільмах («Солом’яні дзвони», «Пропала грамота»), радіовиставах («Політ стріли», «Кларнети ніжності»). Співачка озвучила низку науково-популярних кінофільмів і кілька теле- і радіопрограм.

Співочий офіційний стаж Ніни Матвієнко – більш як півстоліття. Понад 20 років вона була солісткою Хору імені Григорія Верьовки і «Київської камерати», співала в тріо «Золоті ключі» разом із Марічкою Миколайчук і Валентиною Ковальською.

З гастролями об’їздила півсвіту, хоча в радянські часи їй забороняли залишати межі країни. Тоді її звинувачували в націоналізмі, адже в репертуарі співачки немає жодної російської пісні. На це гостра на язик Ніна Митрофанівна відповідала: «Хочете російської пісні – Зикіну слухайте…».

Відомі цитати артистки:

  • “Щастя – коли люди йдуть за ручку і посміхаються. Щастя – коли сміються діти. Щастя – коли співає душа. Щастя – коли є сім’я, коли можна всім разом сісти за стіл. І, звичайно ж, щастя – коли мир, коли люди не вбивають один одного”.
  • “Я просто працюю. Виконую те, що мені подобається – слова, музику. Якщо мені від цього боляче – значить, воно справжнє. Потрібно бути самим собою – таким, як ти є. Не замахуватися на те, що створили інші, а створювати щось своє”.
  • «Я не можу впадати в депресію, адже я повинна захищати свою країну. У людини повинен бути внутрішній стержень. А депресія – для тих, у кого відсутній дух ».
  • «Якщо Господь готує вам долю, вона буде нелегкою. Легким було те, що легко співалося. Тільки треба берегти божий дар, його не потрібно пропивати, продавати, ним потрібно помірковано користуватися ».

Вічна пам’ять! Щирі співчуття рідним!

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено