Івано-Франківськ

Байден і Сі Цзіньпін зустрілися у США: про що розмовляли (ФОТО)

Головною темою, ймовірно, стала спроба відновити військовий зв’язок.

webp large scaled

Президент Джо Байден та глава Китаю Сі Цзіньпін провели особисту зустріч на тлі напруженості у відносинах між двома країнами.

Зустріч відбулась в Сан-Франциско, штат Каліфорнія, де з 15 до 17 листопада проходить саміт Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (APEC). Для Сі Цзіньпін це перша поїздка до США за шість років, передає “Громадське“.

Лідери двох провідних економік світу не розмовляли з моменту останньої зустрічі в кулуарах міжнародного саміту G20 на Балі (Індонезія) в листопаді 2022 року.

Щоб організувати нову зустріч, урядам двох країн довелося розв’язати низку спірних питань: від інциденту з китайською повітряною кулею у повітряному просторі США до націлювання Китаю на міжнародний бізнес і взаємних обмежень на високі технології.

 «Я ціную нашу розмову, тому що вважаю важливим, щоб ми чітко розуміли одне одного без помилкових уявлень або неправильного трактування. Ми повинні переконатися, що конкуренція не переходить у конфлікт», – сказав Байден, коли делегація сіла за стіл переговорів.

Водночас лідер США висловив свою вдячність за «прямі та відверті» дискусії між країнами в минулому.

«Ми не завжди погоджувалися, що ні для кого не секрет, але наші зустрічі завжди були відвертими, прямими та корисними. Я ніколи не сумнівався в тому, що ви мені казали, з огляду на вашу відвертість», — додав американський президент.

Сі Цзіньпін погодився, що «для двох великих країн, таких як Китай і Сполучені Штати, відвернутися одна від одної — не варіант».

«Для однієї сторони нереально змінити іншу, а конфлікт і протистояння мають нестерпні наслідки для обох сторін», — наголосив лідер Китаю.

За його словами, доки Китай та США поважають одне одного, співіснують у мирі та прагнуть взаємовигідної співпраці, вони будуть цілком здатні піднятися над розбіжностями.

«Я твердо вірю в багатонадійне майбутнє двосторонніх відносин», — запевнив Сі Цзіньпін.

Згодом журналістів вивели з кімнати для переговорів. Та перед цим вони спитали в обох лідерів, чи довіряють вони одне одному, але ніхто з них не відповів на це. Хоча Сі Цзіньпін посміхнувся.

Напередодні перед від’їздом із Вашингтона Байден сказав, що бажає «повернутися до нормального курсу листування» з китайським лідером, мати можливість «підняти телефонну трубку та поговорити тет-а-тет, коли виникає чергова криза, переконатися, що військові все ще мають контакт одне з одним»

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено