Івано-Франківськ

Новий законопроєкт про мобілізацію: Залужний дав відповіді на поширені питання

"Нам потрібні зброя, боєприпаси та люди”, - каже Головнокомандувач ЗСУ.

оловнокомандувач ЗСУ Залужний

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відповів на поширені запитання щодо нового законопроєкту про мобілізацію, пише ПІК з посиланням на УП.

Хто готував новий закон про мобілізацію 

Проєкт закону про мобілізацію готували Збройні Сили та Міністерство оборони.

“Ми працювали в такій робочій групі і я так розумію, що Міністерство оборони подавало ці пропозиції до Кабінету міністрів. Наша позиція проста – нам потрібні зброя, боєприпаси та люди”, – додав Валерій Залужний.

Про військкомати

Залужний зазначив, що станом на сьогодні, чесно кажучи, роботою ТЦК поки що незадоволений.

“За свої 30 років служби єдине, де я не хотів би служити, — це ТЦК. Необхідно мати певний набір знань, навичок, умінь, який дозволяє керівнику ТЦК виконувати свої обов’язки”, – додав Валерій Залужний.

500 тисяч осіб

Кількість від 400 до 500 тисяч мобілізованих військове командування сформувало з огляду на поточні потреби та потреби на наступний рік. Потреба у нових мобілізованих розбита на періоди, про одномоментну мобілізацію не йдеться: “Хтось буде мобілізований у січні, а хтось навіть у грудні”.

“Військове командування продовжує виконувати функції захисту держави, відповідно, формує свої запити на боєприпаси, на зброю, і, відповідно, на людський ресурс. Це робиться на постійній основі. І ми не робимо це якимось окремим форматом на Кабмін чи Верховну Раду. Що стосується безпосередньо цієї цифри (щодо мобілізації – ред), то ми цю цифру сформували, врахували її на наступний рік, вона, звісно, враховує покриття поточного некомплекту, формування нових частин, а також прогнозування наших втрат. Озвучувати цю цифру, або окремі розділи по цих цифрах я не можу. Це є військовою таємницею”, – наголосив Залужний.

Питання відстрочки

Головнокомандувач ЗСУ вважає, що це не його компетенція кого буде призивати держава. На його думку, це можуть визначити центральні органи виконавчої влади.

“Збройним силам України, мені особисто – головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання…Мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси, мені потрібна зброя для того, щоб продовжувати ведення бойових дій”, – наголошує Залужний.

Також, на його думку, в законодавстві має залишитися два поняття: придатний чи непридатний до військової служби, без поняття “обмежено придатний”.

Про повістки

Окрім того, він зазначив, що точкою пропозицій електронних повісток не були Генштаб або ЗСУ.

“Проте ми раді будь-якому способу, який забезпечить нас людьми”, – каже Залужний.

Демобілізація

Військових можуть демобілізувати через 36 місяців служби. Є два фактори, які впливають на те, чи зможе боєць демобілізуватись через 36 місяців служби.

«Перший фактор це те, що не буде загострень на фронті, і друге – що цих людей через 36 місяців буде ким замінити», – сказав він.

В підсумку Головнокомандувач зазначив, що 2024 «воєнний» рік буде відрізнятися від 2023:

«Ми знайшли проблеми, і знайшли десь, мабуть, 90% рішень цих питань, які необхідно обовʼязково вирішити для того, щоб діяти більш ефективно, і найголовніше – зберегти людей».

Нагадаємо, Уряд вніс до Ради законопроєкт про мобілізацію

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено