Івано-Франківськ

В Україні назвали найпопулярніше слово 2023 року

Більшість із найпопулярніших слів пов'язані з війною.

1 9

Слово “мобілізація” стало словом 2023 року за версією словника сучасної української мови та сленгу “Мислово”.

Протягом усього року цей термін був у центрі суспільної дискусії з піковим інтересом у грудні, коли уряд вніс до парламенту новий законопроект про мобілізацію. Про це йдеться на сайті словника.

“Мобілізація потіснила іншого кандидата – “контрнаступ”, який, на жаль, отримав значно більше медійної підтримки, аніж матеріально-технічного забезпечення, і, як наслідок, приніс більше фрустрації, аніж видимих результатів“, – йдеться у повідомленні.

Словник також назвав інших претендентів на звання слова року. Усі вони пов’язані з війною. Це, зокрема:

  • ухилянт – чоловік, який ухиляється від мобілізації. Ухилянтами також називають політичне керівництво країни, яке відмовляється брати на себе відповідальність за складні рішення та переводить стрілки на військових.
  • яйця по 17 гривень – як символ корупції у Міністерстві оборони України.
  • блокада/деблокада – у зв’язку з блокадою Росією українських морських портів та їх частковою деблокадою методом винищення Чорноморського флоту РФ. Це також стосується недружніх дій польських перевізників та фермерів;
  • літо в Криму – теза начальника Головного управляння розвідки Кирила Буданова як символ завищених очікувань українського суспільства від контрнаступу.
  • позиційна війна – термін, що набув популярності після публікації статті головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного про перехід війни на новий етап.
  • конфлікт – несправджені очікування від контрнаступу призвели до значної турбулентності в українському суспільстві та серії конфліктів, найвидимішим з яких став конфлікт президента Володимира Зеленського та головнокомандувача ЗСУ Залужного.
  • дрон – різке збільшення використання дронів, зокрема FPV та морських дронів мало суттєвий вплив на перебіг бойових дій в цьому році.

Увійшло до цього списку і єдине слово з загальносвітового контексту – ШІ (штучний інтелект). Хоча і його присутність пов’язана з інтеграцією ШІ у військові системи.

Словник “Мислово” був створений у 2012 році для фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови.

“Мислово” обирає слово року вже водинадцяте. Основними критеріями при виборі є популярність слова та його соціальна значущість.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено