Івано-Франківськ

Історична мандрівка. Івано-Франківськ рік з роком: 1663-й

Пропонуємо зануритися у давню історію міста Івано-Франківська, від заснування, рік за роком, до сьогодення.

MyCollages 2024 02 22T213714.982 scaled

Сьогодні до Вашої уваги короткий опис подій, що мали місце 361 роки тому – 1663-го. 

14 серпня у Львові своєю грамотою польський король Ян ІІ Казимир Ваза юридично затверджує привілей Анджея Потоцького щодо міського самоврядування Станиславова за Магдебурзьким правом. Король надає місту герб, на якому у польському щиті на пагорбі ренесансна обороннаміська брама, завершена дев’ятьма зубцями. Обабіч від її відкритих воріт – півкруглі башти, побудовані з блоків тесаного каменю.

6 23

Над брамою – дві бійниці, у півциркулярній арці з архівольтом – родинний герб Потоцьких Пилява. Позаду брами – три вежі, кожназ яких має по три зубці і п’ять видовжених вікон або бійниць. Король постановляє, щоб на всіх грамотах міської ради була така печатка.

А ще король дозволяє місту мати полігон, який по народному називається «стрільниця», де містяни мають займатися стрілецькими вправами.

– Анджей Потоцький для поселення перших родин вірменських купців, які прибувають з Молдавії та Кам’янця Подільського, виділяє частину міста на сході від площі Ринок. Їм пропонують в  передмісті закладати фільварки, броварні і солодовні. Першим вірменським війтом стає Кіркор дер Аведикевич. (Він виконує ці обов’язки до 1667 року).

– За рік в Станиславівському римо-католицькому костелі охрещують 23 дитини та реєструють 9 шлюбів.

Далі буде…

За матеріалами книги «СТАНИСЛАВІВ – ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Історична мандрівка рік за роком, століття за століттям» (Р. Дуда, В. Устинський)

Читайте також: 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено