Івано-Франківськ

Полеглі українські військові, блокада кордону та індексація пенсій: ТОП-10 новин тижня за 19-25 лютого

Ряд актуальних та важливих подій, які варті повторного перегляду.

огляд

ТОП-10 новин тижня, які трапилися з 19 по 25 лютого в Україні та на Прикарпатті в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

Президент України Володимир Зеленський вперше озвучив кількість українських військових, які загинули на війні з Росією.

original photo 1

Так, за його словами, загалом загинула 31 тисяча військових. Водночас з російського боку загинуло 180 тисяч військових, а разом з пораненими росія втратила 500 тисяч людей.

Про це він сказав під час своєї пресконференції після форуму «Україна. Рік 2024».

«Скільки у нас поранених, я не скажу, бо росія знатиме скільки у нас людей на полі бою»,— сказав Зеленський.

Відтепер іноземці зможуть служити в Національній гвардії України

Natsgvardiya NGU Natsionalna gvardiya Ukrayini shevron scaled

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який дозволяє іноземцям та людям без громадянства проходити військову службу в Національній гвардії України.

Іноземці зможуть проходити військову службу за контрактом осіб рядового складу та осіб сержантського і старшинського складу.

Перед укладанням контракту проводитимуть перевірку документів, законності в’їзду та перебування на території Україну,  судимість та інші дані.

Президент Польщі прокоментував блокаду кордону з Україною

195148 1 large scaled

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що «проблема з українським продовольством існувала від самого початку».

«Фермери бояться величезного напливу української сільськогосподарської продукції на ринки країн ЄС. Вони вважають, що це треба контролювати, тому що вони бояться за своє існування. Вони вимагають, щоб ЄС на рівні Брюсселя врегулював це питання», — сказав Дуда.

За його словами, переговори з цього приводу зараз тривають.

«Пам’ятаймо, що в усьому винна саме російська агресія проти України, а не хтось інший. Якби не було російської агресії проти України, то цієї проблеми не виникло б взагалі», — сказав президент Польщі.

Також Дуда сказав, що блокування кордону — це не рішення польського уряду, а фермерів. Він сподівається, що ситуація буде розв’язана шляхом переговорів. Також у Дуди запитали й про розсипане на дорозі українське зерно.

Депутати франківської міськради виступили проти об’єднання ІФНМУ, ІФНУНГ та ПНУ

photo 2024 02 21 10 36 28 scaled

У середу, 21 лютого, відбулася позачергова 41 сесія Івано-Франківської міської ради.  Серед питань, які розглянули місцеві обранці – звернення до Міністра освіти і науки України та депутатів Верховної Ради України щодо недоцільності об’єднання Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Івано-Франківського національного університету Нафти і Газу та Івано-Франківського національного медичного університету.

Депутати вважають ініціативу Міністерства освіти і науки України об’єднати два цілком самодостатні ВНЗ – нелогічною. Мовляв, кожен з яких має свою унікальність та профільність. Й обидва університети не потребують об’єднання з іншими закладами освіти.

Депутати закликали Верховну Раду та профільне міністерство підходити до рішень у сфері освіти виважено.

Не можна прив’язувати кількість мешканців у населеному пункті до кількості університетів. Оскільки більшість студентів наших вишів це мешканці з інших міст, областей та, навіть, країн. Основне в освіті – її якість. Як можна прив’язувати вищу освіту до кількості населення? Невже у місцевих вишах вчаться виключно місцеві жителі?!”, – йдеться у тексті звернення, повний текст якого можна переглянутиза посиланням

Відтепер іноземці зможуть служити в Національній гвардії України

Natsgvardiya NGU Natsionalna gvardiya Ukrayini shevron scaled

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який дозволяє іноземцям та людям без громадянства проходити військову службу в Національній гвардії України.

Іноземці зможуть проходити військову службу за контрактом осіб рядового складу та осіб сержантського і старшинського складу.

Перед укладанням контракту проводитимуть перевірку документів, законності в’їзду та перебування на території Україну,  судимість та інші дані.

Кабмін підтримав законопроєкт про заборону джимпінгу на природоохоронних територіях

1639121117 scaled

Як зазначає Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, в законодавстві є прогалини, які дозволяють поціновувачам «джипінгу» кататися по територіях природно-заповідного фонду. А заборона діє лише у зонах суворого заповідання. Водночас проїзд автомобілів у господарських зонах та зонах стаціонарної рекреації дозволений. Це і провокувало “джимпінг”.

Отже, Кабмін підтримав законопроєкт, який встановить суворіші заборони та посилить відповідальність за їх порушення.

У “Чорному лісі” виявили незаконну порубку дерев на понад чотири мільйони гривень

428467488 717839593788328 7374735587925827530 n scaled

На території загально-зоологічного заказника “Чорний ліс” Івано-Франківської області виявили незаконну порубку дерев.

“Виявили незаконну порубку 36 сироростучих та сухостійних дерев породи бука, граба та ялини, що є порушенням статей 25,26,60 Закону України “Про природно-заповідний фонд”. Державними інспектори провели розрахунок шкоди завданої навколишньому природному середовищу, розмір якої склав 4 млн. 191 тис. грн”, – йдеться у повідомленні.

Матеріали передали до правоохоронних органів для подальшого вжиття заходів реагування.

У Франківську на Майзлях вбили жінку

417440304 395612239779678 2406051647952473886 n scaled

22 лютого на лінію «102» надійшло повідомлення від мешканця Івано-Франківська, який виявив свою родичку в помешканні без ознак життя.

Правоохоронці встановили, що упродовж дня 64-річна жінка у власній квартирі розпивала спиртні напої з 37-річним чоловіком, який також мешкає по сусідству.

Під час застілля в них виник конфлікт, під час якого чоловік задушив руками потерпілу. З помешкання поліцейські вилучити речові докази. Їх направили на проведення експертиз.

Вбивцю затримали.

У МОН затвердили календар проведення тесту

photo1708607874

Міністерство освіти і науки Українизатвердилокалендарний план організації та проведення Національного мультипредметного тесту (НМТ) у 2024 році.

Тестування проходитиме у дві сесії – основну і додаткову:

  • основна пройде з 14 травня до 25 червня;
  • додаткова – з 11 до 19 липня.

З 8 травня для зареєстрованих учасників основних сесій НМТ з’явиться можливість завантажити зі своїх персональних кабінетів запрошення, де буде зазначено дату, час і місце проведення НМТ.

Учасники додаткових сесій матимуть змогу дізнатися про дату, час і місце проведення тестування після 8 липня.

Українцям з березня проіндексують пенсії

456 scaled

В Україні з першого березня проведуть індексацію пенсій. Відповідне рішення ухвалили на засіданні Уряду.

Це вже третя індексація за час повномасштабної війни. Пенсії буде підвищено майже на 8%. Середній розмір підвищення складе 322 грн, а середня пенсія зросте до 5 717 грн.

“Індексація торкнеться понад 10 мільйонів українців. 9,5 млн цивільних пенсіонерів, майже 600 тисяч пенсіонерів силових відомств, майже 100 тисяч “чорнобильців”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, з першого квітня проведуть автоматичний перерахунок пенсій для 654 тисяч працюючих пенсіонерів з урахуванням оновленого страхового стажу.

Також у 2024 році, вдруге поспіль, буде здійснено індексацію найнижчих пенсій.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено