Івано-Франківськ

Не тільки дефіцит рідини: чому з’являються камені в нирках та як їх лікувати

Вони утворюються з різних причин, зокрема через вживання їжі, яка може спровокувати їх виникнення.

Не тільки дефіцит рідини: чому з'являються камені в нирках та як їх лікувати

Камені в нирках не варто ігнорувати, якщо їх виявили на УЗД, слід негайно розпочати лікування. Про це пише ПІК з посиланням на ВІКНА.

Чому з’являються камені у нирках

Виникнення сечокам’яної хвороби нирок може бути з різних причин: це може бути і генетична схильність, і надмірне споживання або незасвоєння певних продуктів. Сприяти виникненню цієї хвороби нирок також можуть хронічні захворювання сечовидільної системи, зміни ph сечі та недостатнє вживання рідини.

“Ще однією причиною утворення каменів у нирках може бути вживання надмірної кількості продуктів, багатих на оксалати: шоколад, шпинат, горіхи. Це може спричинити утворення оксалатових каменів”.

Якщо пити недостатню кількість рідини, то це призводить до концентрації сечі, що своєю чергою сприяє появі каменів. Утім, на цьому список причин виникнення каменів не закінчується. Цю проблему спричиняють ще деякі медичні стани, наприклад, гіперкальціємія або захворювання паращитоподібних залоз.

Камені у нирках: симптоми

За словами уролога, симптоми ниркових каменів можуть бути різними і зазвичай залежать від їхнього розміру та місця розташування. Інколи людина може навіть не знати, що в неї є камені в нирках, допоки не зробить УЗД.

Симптоми каменів у нирках:

  • біль у нирках, який може бути гострим та інтенсивним;
  • біль виникає раптово, відчувається у нижній частині спини або боку живота;
  • камені можуть спричинити кровотечу — помітна кров у сечі або сеча рожевого відтінку;
  • нудота, блювання через затор сечовипускання.

Як лікувати камені в нирках

Якщо людина проходила УЗД, і воно показало камені у нирках, треба негайно звернутися до уролога. Лікування залежить від розміру та типу каменів, а також від того, чи вони призводять до ускладнень.

Щоб розв’язати проблему з нещільними та маленькими камінцями, варто лише змінити дієту та вживати більше рідини. У складнішому випадку можуть назначити тривалий курс медикаментозного лікування або робити дистанційне дроблення каменів нирок. У важких випадках або за наявності великих каменів може бути необхідне хірургічне втручання.

Читайте також у ПІК: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено