Івано-Франківськ

Користь та шкода соєвого соусу: що треба знати про популярний азіатський продукт

Соєвий соус є одним із найбільш популярних продуктів у світі, що походить з Китаю.

Користь та шкода соєвого соусу: що треба знати про популярний азіатський продукт

Однак, як і багато інших продуктів, соєвий соус має як переваги, так і потенційні ризики для здоров’я. Соєвий соус готується шляхом бродіння соєвих бобів з пшеничним борошном, сіллю, водою, солестійкими дріжджами та молочнокислими бактеріями.

Таким способом продукт бродить від 40 днів до 2-3 років, і від тривалості цього процесу залежить насиченість кольору соусу. Про це пише ПІК з посиланням на ВІКНА.

Користь соєвого соусу

  • Джерело натрію

Натрій є життєво необхідним елементом, критично важливим для регуляції артеріального тиску та нервової передачі. А відповідно до даних USDA, в одній столовій ложці соусу міститься 910 мг натрію. Тож соєвий соус, будучи багатим на натрій, може відігравати важливу роль для організму. Приміром, він регулює артеріальний тиск.

  • Замінник солі

У минулому, коли сіль була дорогим товаром, соєвий соус служив її заміною. Він має схожий на сіль смак, але містить менше натрію. Тож завдяки своєму багатому смаку, соєвий соус може зменшити споживання натрію, виступаючи як здоровіша альтернатива кухонній солі.

  • Сприяє травленню

Відповідно до даних, опублікованих у дослідженні, продукти бродіння можуть підтримувати здоров’я травної системи, сприяючи росту корисних бактерій та покращуючи травлення. Але при цьому важливо споживати соєвий соус в обмежених кількостях, аби він приносив саме користь твоєму організму.

  • Антиоксидантні властивості

Соєвий соус містить антиоксиданти, які допомагають захистити клітини від пошкодження вільними радикалами, зменшуючи ризик розвитку деяких захворювань та запалень в організмі.

Соєвий соус: шкода

  • Алергія

Соєвий соус може викликати алергічні реакції у людей, чутливих до сої або пшениці, що може призвести до появи різноманітних симптомів.

Тож якщо ти куштуєш цей соус вперше — будь обережним(-ою) та слідкуй за самопочуттям.

  • Високий вміст натрію

Як ми вже зазначали вище, соєвий соус має достатньо високий вміст натрію, що є важливим елементом для нашого організму. Однак споживання натрію в кількості, що перевищує рекомендовану або дорівнює або перевищує 2300 міліграмів на день, є нездоровим.

Це може призвести до підвищення артеріального тиску та інших серцево-судинних проблем зі здоров’ям.

  • Наявність добавок

На полицях магазинів можна знайти чималу кількість виробників соєвого соусу. Однак далеко не всі з них виготовлені з натуральних продуктів і можуть містити шкідливі добавки, такі як глутамат натрію та фітати. Глутамат натрію призводить до порушення обміну речовин, шкідливо впливає на репродуктивні органи, викликає ожиріння та є нейротоксичним. А фітати блокують засвоєння мінералів у організмі.

Читайте також у ПІК: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено