Івано-Франківськ

Як правильно вибрати сосиски: на що дивитися насамперед

Сосиски не надто корисні, але серед них є якісні - розповідаємо, як це визначити.

Як правильно вибрати сосиски: на що дивитися насамперед

 Свино-гов’яжі, курячі, шпикачки, дитячі, з натуральною оболонкою чи без неї… Які сосиски обрати? На що звернути увагу під час купівлі? Є кілька ознак, які допоможуть відрізнити якісний продукт. Про це пише ПІК з посиланням на УНІАН.

  • Зовнішній вигляд

Перше, на що потрібно звернути увагу під час вибору сосисок і сардельок – це зовнішній вигляд. Поверхня їхньої оболонки має бути без ушкоджень, сухою, чистою і гладкою. Якщо вона зморщена – значить, було порушено технологію або ж продукт почав всихати при перевищенні терміну зберігання. У якісних сосисок, як правило, щільна оболонка, яка (за винятком целофанової) має щільно прилягати до фаршу.

Патьоки жиру чи бульйону під оболонкою або наплив фаршу поверх оболонки – це теж порушення технології. У такій сосисці багато води або ж вона з жирного м’яса з великою кількістю жил.

  • Колір

Якісний продукт має блідий колір. Яскраво-рожевий або червонуватий відтінок – значить, у ньому багато барвника. Занадто темний колір – багато консервантів.

  • ДСТУ

Які сосиски кращі – з ДСТУ чи перший сорт? ДСТУ – це державний стандарт України, чітко регламентовані правила і норми, за якими виготовляється продукт. Сосиски та сардельки з позначкою ДСТУ 4436:2005 – це продукт вищого сорту, що має на 100 % складатися з м’яса (свинини або яловичини) та інших натуральних інгредієнтів: сала, субпродуктів, сиру, вершків, молока, курячих яєць і рослинної олії. Інших добавок цей стандарт не дозволяє.

Сосиски та сардельки першого сорту можуть мати інші види сировини – у певній кількості. Наприклад, дозволяється додавати до 10% білкового стабілізатора з колагенової сировини та свинячої шкурки, до 10% яловичої, свинячої, баранячої м’ясної маси, до 10% – м’яса птиці механічної обробки, до 10% – соєвих та молочних препаратів у гідратованому вигляді, до 3% – круп, до 4% – крохмалю та пшеничного борошна. Але частина основної сировини (та, що заявлена у вищому ґатунку) при цьому має бути не менше 70%.

  • Текстура

Сосиска дуже м’яка – вона з білковими добавками. Натисніть на сосиску і подивіться. Чи відновить вона свою форму через кілька секунд. Якщо ні – не беріть. Навіть сардельки, які більш пухкі та соковиті (бо в них міститься жир), після натискання мають відновлювати свою форму.

  • Розріз

На зрізі хороша сосиска має бути однорідного сірувато-рожевого кольору, але не пухкою. У сардельки зріз рожевий або світло-рожевий, а сама маса може бути злегка пористою, у шпикачок є шматочки білого або рожевого шпику. Якщо бачите порожнечі або консистенція крупинчаста – це означає, що в продукті багато води.

  • Приготування

Які сосиски хороші, можна визначити в процесі приготування. Якісні не повинні розпухати і розвалюватися – це свідчить про те, що в них неабияка кількість крохмалю.

Порада: наявність крохмалю можна визначити за допомогою йоду – капнути його на сосиски. Якщо продукт забарвиться в синій – крохмаль є, краще такі не вживати у великій кількості.

За наявності таких добавок, як камедь або карагінан сосиска збільшується в об’ємі після варіння. Якщо сосиска здулася або зморщилася в мікрохвильовці – у такому продукті багато води або інших добавок. Якщо ж вода під час варіння сосисок чи сардельок забарвилася – у них багато барвника, такі краще не їсти.

  • Запах і смак

У сосисок має бути приємний запах з ароматом прянощів. Кислий, затхлий і будь-який сторонній запах – не допускаються. На смак сосиски і сардельки не повинні бути ні солонуватими, ні солодкуватими, а також без гіркоти – повинен відчуватися м’ясний смак, і він має бути добре виражений. Спеції бажано, щоб були натуральні. Стороннього присмаку та пересоленості не повинно бути.

Скільки можна їсти сосисок

Дієтологи в принципі не радять вживати м’ясні напівфабрикати – через ті ж таки добавки та велику кількість солі. Але якщо ви все-таки купуєте сосиски або сардельки, то їжте їх не частіше, ніж раз на тиждень, і, звісно, нехай вони будуть дорожчими, але якіснішими.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено