Івано-Франківськ

Стало відомо, як змінювалася кількість міністерств в українських урядах (ІНФОГРАФІКА)

В Україні на тлі дефіциту бюджету та необхідності економії знову планують скоротити кількість міністерств.

Стало відомо, як змінювалася кількість міністерств в українських урядах (ІНФОГРАФІКА)

Як змінювалася кількість міністерств в українських урядах: за перших трьох урядів незалежної України – з 1991 до 1994 року – міністерств було 20.

Окрім «стандартних», були також Міністерства інвестицій та будівництва, транспорту, промисловості, праці, лісового господарства, з прав захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС. Про це йдеться у інфографіці “Слово і Діло”, пише ПІК.

“По 19 міністерств було в урядах Віталія Масола, Євгена Марчука та Павла Лазаренка. Кабмін Валерія Пустовойтенка (1997-1999) оптимізувався до 17 міністерств: відпали міністерства інвестицій та будівництва, праці, лісового господарства, а деякі відомства укрупнили”, – йдеться у повідомленні.

Під час прем’єрства Віктора Ющенка та Анатолія Кінаха кількість міністерств скоротилася до 16. За Віктора Януковича та Юлії Тимошенко кількість міністерств зросла до 17, за Юрія Єханурова – до 18. За другого уряду Януковича (2006-2007) та Тимошенко (2007-2010) міністерств стало 19. Наприклад, з’явилося міністерство з питань житлово-комунального господарства.

kilkist ministerstv ru normal

Під час роботи двох урядів Миколи Азарова (з 2010 до 2014 року) міністерств було 17 і багато з них трансформувалися. Наприклад, Міністерство транспорту стало Міністерством інфраструктури, Міністерство сільського господарства – Міністерством аграрної політики та продовольства, Міністерство економіки – Міністерством економічного розвитку та торгівлі, Міністерство з питань ЖКГ – Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

  • За прем’єра Арсенія Яценюка міністерств спочатку було 16, а потім 17. Зокрема, з’явилося Міністерство інформаційної політики.
  • Володимир Гройсман пішов на збільшення кількості міністерств: спочатку їх було 18, а в 2018 році з’явилося ще одне – Міністерство у справах ветеранів.
  • «Чемпіоном з оптимізації» був Олексій Гончарук, уряд якого існував рекордно недовго – за нього було 15 міністерств. Так, були об’єднані в одне Міністерство культури, Міністерство молоді та спорту та Міністерство інформаційної політики. Також об’єднали в одне Міністерство у справах ветеранів та Міністерство з питань окупованих територій та переселенців.
  • Міністерство аграрної політики влили до Мінекономіки. В одне об’єднали Міністерство екології та Міненерго.
  • За Дениса Шмигаля спочатку було 18 міністерств (розділили Міністерство у справах ветеранів та з питань окупованих територій, а також Міністерство культури, молоді та спорту), потім було створено Міністерство розвитку стратегічних галузей промисловості та знову виведено в окреме Міністерство аграрної політики.
  • Наприкінці 2022 року кількість міністерств зменшилась до 19 за рахунок об’єднання Міністерства інфраструктури та Міністерства розвитку громад.

До слова, нещодавно прем’єр-міністр Денис Шмигаль ініціював скорочення кількості міністерств в Уряді. За словами прем’єра, оптимально було б залишити 15-16 міністерств. Які саме відомства потраплять під скорочення він не повідомив.

Читайте також у ПІК: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено