Івано-Франківськ

Провокативно та естетично: у Франківському драмтеатрі розповіли про нову постановку

Вистава має вікове обмеження 18+.

IMG 20240311 114011 993 scaled

Франківський драмтеатр готує прем’єрну постановку «Венера в хутрі» за мотивами твору австрійського письменника Леопольда фон Захер-Мазоха. Режисер – Назарій Панів.

Детальніше про виставу у театрі розповіли 11 березня під час пресконференції, повідомляє ПІК.

У новій роботі «Венера в хутрі» режисер має на меті розкрити проблеми співзалежних стосунків у парі. Цей роман це перша літературна спроба осмислення мазохізму як соціального і сексуально-психологічного феномена.

Директор й художній керівник Івано-Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський каже, що спершу цю тему не хотіли чіпати.

“Назар не один раз звертався до мене з цією пропозицією, але мені здавалося, що ми маємо попадати з нашими виставами в контекст загальної ситуації, яка є в країні. Тож з початком повномасштабного вторгнення ми не хотіли чіпати цю тему. З іншого боку, я розумію, що наш театр хоч і асоціюють з патріотичною, націоналістичною, етнічною складовою. Але ми не можемо зосереджуватися на чомусь одному, адже тоді буде перекос”, – каже Держипільський.

Режисер постановки Назарій Панів каже, що для нього важливо закцентувати на двох речах.

“Перш за все це автор, він народився у Львові, він багато писав про Україну та українців, але дещо в українському контексті він забутий. Його твори забороняли під час польської влади, через проукраїнські погляди. Під час радянської окупації його табуювали як автора чогось такого, про що не можна говорити, чогось брудного. Через радянську владу воно перейшло і в наш час. Про пана Леопольда часто згадують як про автора чогось сороміцького. Ми хочемо показати на прикладі цього твору, що потрібно дивитися глибше, читати глибше і дивитися між рядків. Друге, що важливо показати, це стосунки між людьми, між чоловіком і жінки. Зокрема, тему співзалежності в парі“, – каже режисер Назарій Панів.

Режисер додає, що роман “Венера в хутрі” можна назвати автобіографічним. Головна героїня є прототипом дружини Леопольда фон Захер-Мазоха. Тому режисер робить висновок, що Леопольд був співзалежним партнером.

Ролі у виставі виконують:

  • Северина фон Куземського зіграють Ігор Захарчук та Олег Деркач.
  • Ванду фон Дунаєву зіграють Лілія Абрамʼюк та Юлія Коник.

“В кожного з нас хоча б раз у житті траплялися такі стосунки, коли людина стає залежною від свого партнера. І ці стосунки доходять до токсичних реалій. І саме це ми будемо досліджувати…Можливо кожен на фоні цієї вистави зможе проаналізувати свої стосунки”, – каже виконавець ролі Северина, Олег Деркач.

Виконавиці ролі Ванди фон Дунаєвої кажуть, що їхня героїня – самодостатня жінка, яка більше любить себе ніж чоловіків. Вона наче грається з ними.

“Моя героїня сильна, вольова, з “перчинкою”. Ця робота стала для мене реальним акторським пошуком, пошуком можливо й тих рис, яких, можливо, в мені немає”, – зауважує Лілія Абрам’юк.

Виконавець ролі Северина, актор Ігор Захарчук каже, що ця постановка водночас провокативна, художня, красива та естетична.

“На сцені ми будемо говорити не про вульгарні фантазії, а про душевні відчуття…Зараз в сучасному світі про кохання важко говорити, бо ми закохуємося в картинку….а згодом коли пізнаємо душу, ми розуміємо, що ми одне одного обманюємо…Мій герой в якийсь період обманював себе, він шукав себе. Він поставив еталоном Венеру, і він швидше йшов за ним, як за зовнішністю, не розуміючи, що вони дві неспоріднені душі”, – каже Захарчук.

Окрім того, глядачів здивують цікавим музичним рішенням. Актори будуть говорити не тільки словами, а й тілом.

Прем’єра вистави “Венера в хутрі” відбудеться 12, 13 та 28 березня.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено