Івано-Франківськ

Чому в Яремче не дозволяють знести радянський монумент: позиція міськради і ОВА

Кажуть, що пам'ятник совєцьким солдатам демонтувати заборонено.

Чому в Яремче не дозволяють знести радянський монумент: позиція міськради і ОВА

У центрі Яремче на Франківщині досі не знесли радянський монумент «Подвиг партизанів-ковпаківців», який облаштували після Другої світової війни, пише ПІК.

Там є братська могила, де поховані 650 червоноармійців і радянських партизанів, які воювали не тільки з нацистами, але й з борцями за незалежність України. Зараз цей пам’ятник розташований поміж вулицями Свободи і Бандери.

Громадськість міста часто влаштовувала пікети з вимогою знести його, але міська рада пояснювала свою бездіяльність його приналежністю до пам’яток історії та монументального мистецтва.

«У листопаді 2022 року виконавчий комітет Яремчанської міської ради звертався до начальника управління культури, національностей та релігії [ОВА] Володимира Федорака щодо можливості демонтажу пам’ятника і отримав відповідь про заборону його знесення, змінювання, заміни, переміщення на інші місця»,повідомили ZAXID.NET у Яремчанській міській раді. 

74 big

В Івано-Франківській облдержадміністрації посилаються ще вище – на Міністерство культури та інформаційної політики України.

«Пам’ятники, які увічнюють перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, не підлягають демонтажу та перенесенню на інші місця. … Питання, пов’язані з ексгумацією останків учасників Другої світової війни, повинні вирішуватись після завершення нинішніх бойових дій», – зазначено у роз’ясненні міністерства культури, яке ОДА «довела до відома всіх органів місцевого самоврядування».

Ситуація виглядає трохи дивно, адже нещодавно Львівщина заявила про те, що область першою в Україні позбулася радянських монументів, натомість на Прикарпатті, зокрема в Яремче не дозволяють знести окупаційний маркер.

Щодо перейменування, то в області залишилося перейменувати ще 30 вулиць. Ледь не половина з них – у Городенківській громаді.

Читайте також у ПІК:

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено