Івано-Франківськ

У ЄС узгодили продовження безмитного агроекспорту для України, але є нюанс

Останні півроку Європейський Союз добряче трусить через експорт українських продуктів за кордон.

У ЄС узгодили продовження безмитного агроекспорту для України, але є нюанс

Європарламент та Європейська Рада попередньо погодили продовження до червня 2025 року ввезення українських товарів без мит і квот. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, який зараз із робочим візитом перебуває у Брюсселі, пише ПІК.

“Цей «економічний безвіз» дозволить нам зберегти динаміку нашого експорту, підтримати українських виробників, зміцнити фундамент для подальшої інтеграції до Єдиного ринку ЄС. Очікуємо, що вже у квітні Європарламент схвалить погоджені домовленості. Дякую партнерам за незмінну солідарність!”,написав він у Телеграм.

Йдеться про так звану лібералізацію, а будь-які порушення на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт регулюватиме Комісія.

У Європарламенті зауважують, що постанова також передбачає екстрене гальмування особливо чутливої ​​сільськогосподарської продукції.

Йдеться про:

  • птицю;
  • яйця;
  • цукор;
  • овес;
  • кукурудзу;
  • крупу;
  • мед.

Євродепутати також досягли твердих зобов’язань від Комісії вжити заходів, якщо відбудеться сплеск українського імпорту пшениці. Орієнтуватися повинні на показники попередніх двох років:

“Якщо імпорт пшениці з України перевищить середні обсяги 2022 та 2023 років, тарифи будуть знову введені”.

Комісія пообіцяла реагувати швидше й вживати заходів протягом 14 днів, а не 21 — як раніше. Парламент і Рада тепер повинні дати остаточне зелене світло тимчасовій угоді. Термін призупинення закінчується 5 червня 2024 року. Нові правила мають набути чинності одразу після закінчення цієї дати, але безмитне ввезення можуть у будь-який момент скасувати.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено