Івано-Франківськ

Варикоз: роль харчування в контролі захворювання

Правильний раціон має значення для підтримання багатьох аспектів здоров'я, включно зі станом вен.

Image

Найважливіше значення у цьому аспекті мають флавоноїди, які містяться в харчових продуктах. Вони забезпечують функціональність системи кровообігу та відіграють ключову роль у кровотоку. Це, зокрема, троксерутин, що входить до складу капсул або гелю Троксевазин, а також екстракт кінського каштана, діосмін, які мають захисну дію під час лікування судинних захворювань.

Дієта та добавки як додаткове лікування вен

Image 

Попередити або контролювати варикоз, хронічну венозну недостатність (ХВН) допомагають такі речовини:

  1. Клітковина. Споживання харчових волокон може допомогти зберегти вени здоровими. Приклади корисних продуктів, що містять її: цільнозернові продукти, коричневий рис, квасоля, сочевиця, картопля зі шкіркою, броколі, капуста, горіхи, фрукти (яблука, родзинки та ягоди). Їх вживання дозволить уникнути закрепів, які можуть створити тиск у животі та блокувати приплив крові назад до ніг, згодом послаблюючи стінки вен.
  2. Біофлавоноїди. Рутин та екстракти виноградних кісточок здатні зміцнити стінки вен, зменшити проникність кровоносних судин, зняти біль і набряк, запобігти руйнуванню капілярів та утворенню судинних зірочок. Флавоноїди містяться в журавлині та інших темних ягодах, інжирі, спаржі, темно-зелених листових овочах, цибулі, часнику.
  3. Кінський каштан. Сприяє покращенню кровообігу та допомагає боротися з наслідками ХВН. На його основі виробляють ефективні засоби проти варикозу.
  4. Екстракт соснової кори. Полегшує тяжкість у ногах та біль, що часто супроводжують варикозне розширення вен і ХВН.
  5. Вітамін С. Бере участь у виробленні колагену та еластину, які організм використовує для відновлення й підтримання вен, зберігаючи їх сильними та гнучкими. Його природне джерело — цитрусові фрукти, чорна смородина, зелені овочі та зелень.
  6. Вітамін Е. Допомагає запобігти утворенню тромбів, які провокують порушення кровообігу, призводять до застоїв та утворення виразок. Міститься в насінні соняшнику, мигдалі, шпинаті, авокадо, гарбузі, ківі, рибі, оливковій олії, олії зародків пшениці та броколі.
  7. Вітаміни B6 та B12. Ці водорозчинні поживні речовини необхідні очищення крові від гомоцистеїну, що пов’язаний з утворенням тромбів. Багато сортів риби й м’яса, тофу та нут містять B6 і B12.

Деякі вітаміни та добавки можуть взаємодіяти з ліками, що відпускаються за рецептом, і знижувати їхню ефективність, а також спричиняти негативні наслідки в разі певних захворювань або у вагітних чи жінок, які годують. Тому перед застосуванням слід порадитися з лікарем, щоб визначити максимально корисну дієту.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено