Івано-Франківськ

Харківська СБУ схопила диверсійну групу, завербовану спецслужбами Росії

В Харківській області розкрили російську шпигунську групу, до складу якої входили брат і сестра, що збирали інформацію про ЗCУ для

У Харківській області до складу групи російських розвідників входили рідний брат і сестра.

Про це виданню “Думка” повідомив керівник прес-центру Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За його даними, російське головне управління розвідки (колишнє ГРУ) генерального штабу збройних сил російської федерації в соцмережі “Телеграм” виявило критичні щодо України дописи двох мешканців Ізюмського району. Брат і сестра працювали в комунальній установі в Ізюмському районі Харківської області. Ці громадяни України від початку війни мали антиукраїнські погляди та висловлювали на підтримку військ країни-агресора.

Російський куратор ставив брату і сестрі завдання виявляти маршрути руху залізничних ешелонів для Збройних Сил України, уразливі ділянки, що найчастіше є на мостах, переправах, автомобільних тунелях тощо. Ці точки шпигуни мали виявляти та фіксувати їхні координати. Також однією з головних цілей диверсантів було виявлення так званих релейних шаф Укрзалізниці, які забезпечують рух локомотивів, а також трансформаторних підстанцій.

Усю зібрану інформацію про ешелони, графік руху, релейні шафи, мости і засобі сполучення чоловік і жінка наносили на гугл-карти у виді геоточок із координатами та передавали своїм російським кураторам. Інформація мала бути використана під час підготовки диверсій і терактів на Укрзалізниці. Метою окупантів і їхніх розвідників на місці було затримати або й повністю зупинити постачання техніки, палива, продовольства та боєприпасів для військовослужбовців Сил оборони України на Лиманському напрямку.

photo 2024 04 03 09 08 43 2 scaled

Діяльність зловмисників виявили на ранніх етапах, працівники СБУ задокументували кожен крок злочинної діяльності групи та затримали брата із сестрою. Одразу після затримання у помешканнях чоловіка та жінки провели слідчі дії. Під час обшуків правоохоронці знайшли мобільні телефони, які спеціально використовувалися тільки для підтримування зв’язку з російськими кураторами.

Слідчий суддя на підставі зібраних доказів обрав їм міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою в умовах СІЗО. На цей час обом оголошена підозра за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).

Членам російської агентурної мережі загрожу до довічного позбавлення волі з конфіскацією всього наявного майна. Спецоперацію із виявлення провели СБУ та Харківська обласна прокуратура.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено