Івано-Франківськ

Бойові анемони: як квіти допомогли в ідентифікації особи (ФОТО)

Для встановлення власника телефону військовому вистачило кількох хвилин.

photo 2024 04 07 15 53 15 2 scaled

Війна-війною, а весна перемагає. Біло-зеленим килимом квітів вкрило всю територію неподалік мого будинку. Після повномасштабного вторгнення навесні 2022-го тут дислокувалася релокована секретна служба.

Анемонам було байдуже до гулу літаків і навіть вибухам, цілодобовій охороні: вони звично піднімали свої голівки до сонця та тішили своєю красою в той бентежний час.

Від початку повномасштабного вторгнення минуло лише півтора місяці, тож тривога неабияка. Та й діє сувора засторога – не наближатися до секретних об’єктів. Однак не можу отак байдуже пройти повз це весняне квіткове різноманіття. Тож запитую військових, що якраз стоять неподалік групкою: мовляв, можна нарвати собі букетик?

Дозвіл отримано. Присідаю так, щоб бути до військових спиною, та зриваю квіти. Краєм ока бачу, що один із військових наближається до мене.

«А що це квіти?» – запитує. Кажу, що то анемони, лісові весняні первоцвіти.

«То зазнимкуйте на свій телефон, будь ласка, та надішліть мені: хочу переслати своїй дружині, вона таких точно не бачила».

photo 2024 04 07 15 53 15 scaled

Звісно, погоджуюся. Військовий стежить, як я виймаю із сумки смартфон, фотографую. Представляється Костянтином і диктує свій номер телефону. Записую та розумію причину таких його дій.

Власне, моя підозра підтверджується буквально через кілька хвилин. Не встигаю дійти до свого будинку, як Костянтин телефонує і називає мене за іменем та прізвищем. Здивовано перепитую, як дізнався. На що чоловік із усмішкою відповідає: «А я де працюю?!».

Звісно, сусідство військових частин не викликало радості. Адже було зрозуміло, що ворог може атакувати їх та заодно зачепити навколишні будинки. І хоч згодом підрозділи кудись поділися із цього передмістя Івано-Франківська, захищеними не почувається ніхто від ракетних ударів під час війни й тепер. Навіть у тиловому Прикарпатті, за сотні кілометрів від лінії фронту.

А щодо тих квітів – то вони й досі навесні цвітуть на звичному для них місці. Як і в мирний час, анемони вкривають цієї квітневої пори землю. Їх споглядання ще довго нагадуватиме про той випадок із військовим.

photo 2024 04 07 15 53 14 scaled

На випаленій землі пробуджується життя

Перед очима так само – знищені ворогом українські міста і села. Весна бере своє: десь перед зруйнованим будинком, на незачепленому вирвою клаптику клумби, знову ростуть тюльпани і нарциси. Зеленіють крони невипалених дерев. Навіть зламані гілки вишні вкриваються цвітом.

Боляче від того. А що мають гадати ті гнані війною переселенці, які вимушено залишили на окупованих територіях свої домівки, сади?.. Військовий з Івано-Франківська Іван Дзінька служить на передовій уже понад два роки, з початку березня 2022-го. Розповідає, що минулої весни дислокувалися в одному із прифронтових сіл, то ретельно грабали навесні сад, підрізали гілки на деревах по-господарськи, навіть грядки впорядкували, хоч господарів будинків і нема. Адже вірять у нашу перемогу та те, що сюди повернеться мирне життя. Тож має бути порядок.

 Природа як антидепресант

Кожен по-різному переживає нинішню стресову ситуацію. Кажуть, що війна зістарила кожного з нас на кілька років. Як втримати душевну рівновагу та знайти в собі сили боротися далі?

Психологи радять більше бувати на свіжому повітрі, за можливості виїжджати на природу. Звісно, в селі релаксу вистачає одразу за вікном. І недарма господарі залюбки пораються на городі та в саду. Та й містянам є куди подітися. Чи то праця на дачі, чи на прибудинковому квітнику, – є де застосувати свою енергію та отримати задоволення від праці.

Людмила Стражник

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено