Івано-Франківськ

Зниклий безвісти, загиблий чи полонений: що означають ці статуси та якими мають бути дії родичів

 Родини та сімʼї військових з цими статусами стикаються з багатьма перепонами, перш ніж дізнаються правду.

Зниклий безвісти, загиблий чи полонений: що означають ці статуси та якими мають бути дії родичів

Яка різниця між статусами зниклий безвісти, загиблий чи полонений, коли його присвоюють та як дізнатися, що сталося з військовим, який не виходить на звʼязок. Про це пише ПІК з посиланням на ВІКНА. 

Що означають статуси зниклий безвісти, полонений та загиблий

Попри цілком зрозумілі причини надання того чи іншого статусу, а також що кожен із них означає, існує деяка складність під час присвоєння того чи іншого. Наприклад, статус зниклого безвісти надають особі, яка не повернулася з виконання бойового завдання, але ніхто не може підтвердити, що людину взяли у полон чи вбили.

Статус полоненого людині надають тільки після того, як цю інформацію про перебування у ворожому полоні підтвердить Міжнародний Комітет Червоного Хреста. До цього моменту, навіть якщо факт взяття в полон бачили побратими, людина вважається зниклою безвісти.

Так само, якщо побратими бачили, що боєць точно загинув — відповідний статус буде встановлено лише під час підтвердження відповідними джерелами.

Тож важливо не плутати ці статуси та не впадати у відчай: адже зниклий безвісти може бути не в полоні й не загинути, а переховуватися та намагатися вийти на підконтрольну Україні територію.

Також важливо розуміти, що інколи військова частина може обліковувати твою близьку людину відмінно від координаційного штабу та інших держорганів. А ще статус людини, який є у базі НІБ, може відрізнятись від інформації, що мають у Координаційному штабі або Об’єднаному центрі СБУ.

Однак у будь-якому випадку ці розбіжності не впливають на обмінні процеси, які проводить Україна з полоненими. Розшук людини триває доти, доки її не повернуть додому, або не встановлять, де поховане тіло.

Як підтверджують статус полоненого

Статус полоненого підтверджує МКЧХ, якщо полон особи визнає російське Національне бюро інформації через МКЧХ. Однак є ще три варіанти розвитку подій: російська сторона не визнає особу полоненою і її вважають загиблою, російська сторона каже, що не має даних про особу, або — взагалі не відповідає.

Зазвичай Росія відповідає на такі запити МКЧХ протягом довгих місяців, що є порушенням Женевської конвенції.

Ще один спосіб підтвердження особи як військовополоненого — відвідування МКЧХ як третьої сторони місць утримання полонених. Вони можуть збирати інформацію про усіх полонених, які є у колоніях.

Однак росіяни не завжди допускають МКЧХ до місць утримання. Українські полонені часто заявляють, що жодного разу не бачили представників Червоного Хреста і не спілкувалися з ними.

Що робити, якщо військовий довго не виходить на звʼязок

  1. Якщо військовий не виходить на звʼязок три дні та більше, звернися до військової частини та побратимів.
  2. Звернися до ТЦК та СП, які мали надіслати тобі сповіщення у випадку підтвердження статусу зниклого безвісти, загиблого або полоненого військового.
  3. Коли сповіщення отримано, звернися до військової частини та попроси надати дані, де востаннє військовий (-а) перебував (-ла), якими були обставини зникнення та координати місця зникнення.
  4. Звернися до Нацполіції за місцем проживання із заявою про факт зникнення людини за особливих обставин.
  5. Поліція має відкрити кримінальне провадження за ст. 115 КК Умисне вбивство (нехай інкримінування не лякає тебе) та дати направлення на здачу ДНК — зроби це обовʼязково.
  6. Протягом 24 годин ти маєш отримати витяг з ЄРДР з зазначеним ПІБ слідчого.
  7. Зареєструйся в особистому кабінеті інформаційної системи Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.
  8. Надай всю необхідну інформацію.

Ні в якому разі не публікуй фото та особистих даних військового у своїх соціальних мережах, так ти наражаєш близьку людину та побратимів на ще більшу небезпеку.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено