Івано-Франківськ

У Франківську на честь 100-річчя видатного композитора Івана Фіцаловича погасили марку (ФОТО)

Іван Фіцалович - композитор, музика якого ґрунтується на народній пісні.

photo1715779479 3 1 scaled

15 травня у приміщенні Івано-Франківської обласної філармонії ім. Іри Маланюк урочисто погасили ювілейну марку, присвячену 100-річчю від дня народження композитора Івана Фіцаловича.

Про це повідомив міський голова Руслан Марцінків, пише ПІК.

photo1715779479 scaled

“Іван Юліанович Фіцалович народився на Тернопільщині та за духом був істинним франківцем. Тут він навчався, зростав в музичній та педагогічній творчості. Його музична спадщина надзвичайно багата: він був прекрасним мелодистом, композитором, педагогом. Він залишив багатий скарб творів та виховав не одне покоління музикантів”, – йдеться у повідомленні.

Довідково: Іван Фіцалович народився 18 лютого 1924 року в с. Швейків Монастириського району на Тернопіллі в родині священника УГКЦ. Навчався в Чортківській гімназії та Станіславському музичному училищі, яке закінчив з відзнакою у 1951 році по класу віолончелі.

Після закінчення училища тричі намагався вступити до Львівської консерваторії ім. М. Лисенка, але через “сумнівну біографію”, яка не підходила тодішній владі,  до навчання не був допущений формулюванням: не пройшов за конкурсом.

Музика І.Фіцаловича ґрунтується на народній пісні. Композитор сам називав фольклор своїм фундаментом, себто основою, уважно її вивчав, оскільки вона є відлунням творчості нашого народу.

Значна кількість творів І.Фіцаловича апробовані на практиці диригентом Михайлом Савкою у в період з 1990 року і до сьогодні. Зокрема у камерному хорі “Лебедина вірність”, у зразковому хорі старшокласників “Наша пісня” Української гімназії №1, аматорському хорі “Податківці” м.Івано-Франківська і області, студентському мішаному хорі медичної академії, мішаному хорі “Чорнобривці” ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго”, мішаному хорі УМВС в Івано-Франківській області, хорі церкви Св. Миколая Чудотворця с. Старий Лисець.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено