Івано-Франківськ

Історична мандрівка. Івано-Франківськ рік з роком: 1694-1699 (ФОТО)

Продовжуємо занурюватися у давню історію міста Івано-Франківська, від заснування, рік за роком, до сьогодення.

jozef6 A

1694 рік

– Юзеф Потоцький дарує своєму придворному архітектору Карлу Беное землю у Кнігинині (Княгинині). Він вже тут проживає з часу коли одружився на Ядвізі з Казновських, тато якої володіє половиною приміського села Кнігинин.

– У листопаді Юзеф Потоцький командує загоном, який громить татар під Городенкою.

1695 рік

– Юзеф Потоцький власним коштом за проектом архітектора Карла Беное перетворює дерев’яну кам’яну ратушу на муровану будівлю у стилі італійського Відродження. Споруда має в основі вигляд хреста із круглою вежею висотою понад 30 метрів з годинником, розташованим на п’ятому поверсі та куполом, над яким височить фігура архангела Михаїла, який топче сатану в образі змія.

7. ratusha havranek scaled

В ратуші засідає магістрат, тут відбуваються вибори війтів і райців, засідання міської ради. Тут зберігаються найцінніші святині міста – привілеї королів і власників міста, міські книги, а також скарбниці і хоругви цехів. Тут засідають міські суди у справах цивільних і кримінальних.

На вежі розташовують спостережній пункт, з якого ведуть цілодобове спостереження. Широка залізна брама, прикрашена гербом Потоцьких веде на подвір’я ратуші. Навколо ратуші є вісім внутрішніх крамниць з різними купецькими товарами і стільки ж зовнішніх.

5. sokolovskyj 2 scaled

– Ринкову площу і вулиці навколо ратуші вкривають бруківкою. Йде швидке спорудження багатих кам’яниць, де живуть шляхтичі й купці.

– Піклуючись про безпеку міста, Юзеф Потоцький зміцнює фортечні мури обкладаючи їх цеглою, зробленою вручну так званою «пальчаткою» та закуповує 120 бронзових гармат. Вдосконалюють профілі куртин, бастіонних фасадів і фланків, з’являються спеціально облаштовані бійниці для гармат. Перед більшістю куртин постають додаткові оборонні об’єкти у вигляді видовженої вузької тераси, що сполучають суміжні бастіони. Кожен мешканець міста знає своє місце на фортечних мурах і намагається якомога краще його укріпити для власної безпеки.

1-й бастіон захищають вояки з хоругви власника міста, 2-й – польська громада, 3-й, 4-й і 5-й – гарнізон, найнятий власником міста, Галицьку і Тисменицьку брами – міська сторожа, 6-й – монахи тринітарії, Вірменську хвіртку і 7-й бастіон – вірмени і українці, 8-й – жиди.

kultura 01 02

– Комендантом Станиславівської фортеці призначають Павла Мрочка. Крім того, він виконує обов’язки економа Покуття. (До 1715 року орендар частини села Княгинин).

1697 рік

– Вірменським війтом стає Теодор Богданович.

1698 рік

– 14 березня їдучи в кареті у Вікторії Потоцької починаються пологи. У невеличкому селищі Тязеві за кілька кілометрів від Станиславова народився син, якого Юзеф Потоцький на честь свого героїчно загиблого брата називає Станіславом. Урочисте хрещення відбувається у листопаді.

Stanislau Patocki. Stanislau Patotski XVIII scaled

1699 рік

– Війтом вірменської нації стає Самуель Ісая Гжегорович.

– Татарське військо здійснює напад на Покуття (востаннє в історії).

Далі буде…

За матеріалами книги «СТАНИСЛАВІВ – ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Історична мандрівка рік за роком, століття за століттям» (Р. Дуда, В. Устинський)

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено