Івано-Франківськ

Історична мандрівка. Івано-Франківськ рік з роком: 1680 -1683 (ФОТО)

Пропонуємо зануритися у давню історію міста Івано-Франківська, від заснування, рік за роком, до сьогодення

572 25

1680 рік

– Анджей Потоцький стає воєводою краківським та старостою снятинським.

– Галицький малий сейм називає Станиславів «силою всього Покуття» та «форпостом воєводства Руського». Станиславів стає єдиною потужною фортецею на півдні Речі Посполитої.

1681 рік

– Вірменським війтом стає Гжегож Ромашкевич.

– Станіслав Потоцький стає депутатом вільного шляхетського сейму, де відстоює інтереси міста та перебуває при дворі короля Яна III Собеського.

1682 рік

– Анджей Потоцький досягає найвищої посади у польському королівстві – каштеляна краківського.

– Помирає французький архітектор з Авіньйону Франсуа Корассіні, який з 1662 по 1670 рік керував фортифікаційними роботами в Станиславові.

– В місцевості, що зветься «Бліхом» завершують будівництво мурованого магнатського палацу. Палац займає трапецієподібну ділянку площею понад 1,4 га.

forte 2 scaled 1

Від міських кварталів відділяється розлогим відкритим простором, а від фортечних мурів і бастіонів – вузьким проходом і бойовими майданчиками. На обгородженій дерев’яним парканом території стоять палац, кухня, конюшня і господарські приміщення.

Триповерховий цегляний палац збудований у ренесансових формах розташовується у глибині території ліворуч від брами. У нижній частині є шість невеликих склепінчастих кімнат та кухня. На другий поверх, до великої зали, ведуть кручені сходи.

У залі стіни оббиті полотном з різнокольоровими смугами. До виходу на вал, що з трьох боків оточує палац, є двоє великих скляних дверей. За ними міст, що виводить до валу.

Перед палацом розбивають невеликий парк з клумбами обсаженими деревами.

1683 рік

– Король Ян ІІІ Собеський з польським військом рушає допомагати австріякам у битві з турками під Віднем. За відсутності короля Анджей Потоцький залишається головним на Галичині. Він збирає у Станиславові семитисячний озброєний загін й проводить кілька успішних операцій зі звільнення міст Поділля, що перебувають в руках турків. Після взяття Чорткова він забеспечує свій гарнізон зброєю.

Після звільнення Бучача привозить у Станиславівську замкову в’язницю волоського господаря Григорія Дуку (1620–1685). Відтак його перевозять до королівського замку у Яворові, поблизу Львова.

– 12 вересня починається битва під Віднем. Гусарською хоругвою керує королівський ротмістр, староста галицький і коломийський Станіслав Потоцький. В одній з перших атак він гине. Віденці ховають його серце і нутрощі у костелі отців францисканців – родинній усипальниці Габсбургів, а забальзамоване тіло Станіслава відправляють додому. По поверненні тіла до Станиславова,відбувається пишний похорон. Ховають його у підземеллі костелу, який будується.

Далі буде…

За матеріалами книги «СТАНИСЛАВІВ – ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Історична мандрівка рік за роком, століття за століттям» (Р. Дуда, В. Устинський)

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено