Івано-Франківськ

Історична мандрівка. Івано-Франківськ рік з роком: 1668 -1669

Пропонуємо зануритися у давню історію міста Івано-Франківська, від заснування, рік за роком, до сьогодення.

Сьогодні до Вашої уваги короткий опис подій, що мали місце наприкінці 1660-х років. 

1668 рік

– Анджей Потоцький обіймає посаду воєводи київського. Київ знаходиться у руках росіян, тому центр воєводства розташовується у Житомирі.

andzhej potockij getman 459252 640

– Польський король Ян ІІ Казимир (1609–1672) зрікається престолу і залишає країну.

– Сформовується структура поселень Станиславівської фортеці. Поляки та українці проживають у північно-західній частині міста, вірмени – у східній, а жиди – у південній.

1669 рік

– 17 лютого львівський архієпископ Ян Тарнавський надсилає лист настоятелю станиславівського парафіяльного костелу ксьондзу Войцеху Бялашевському, в якому прелат дає дозвіл місцевим жидам на спорудження божниці.

– У червні сейм у Варшаві обирає королем Польщі Міхала Корибута Вишневецького (1640–1673).

– Стараннями Анджея Потоцького король Міхал Корибут Вишневецький, порадившись з сенатом, надає дозвіл реорганізувати парафіяльний костел у римокатолицьку колегіату.

– 15 квітня Анджей Потоцький видає привілей, згідно з яким костел перетворюється на колегіату.

135 Kolegiata

– 14 червня відбувається церемонія піднесення дерев’яного римокатолицького костелу до рангу  колегіати, яку проводить львівський архієпископ римо католицької церкви отець Ян Тарнавський (1585–1669). Капітул колегіати складається з трьох прелатів (пробощ, кустош і схоластик), трьох каноніків і чотирьох вікаріїв. Першим деканом пробощем  колегіати стає колишній пробощ отець Войцех Бялашевський.

– 14 вересня київський воєвода Анджей Потоцький надає привілей на спорудження руської (української) церкви. У грамоті він дозволяє будувати церкву недалеко від порти (вірменської фіртки, яка знаходилась між сучасною синагогою та парафіяльною церквою). Дозволяє також заснувати при церкві братство.

MyCollages 2021 11 10T203159.914 scaled 1

– В подимному реєстрі Галицького повіту зареєстровано 108 оподаткованих дворів з чисельністю 650 осіб.

Далі буде…

За матеріалами книги «СТАНИСЛАВІВ – ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Історична мандрівка рік за роком, століття за століттям» (Р. Дуда, В. Устинський)

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено