Івано-Франківськ

Історична мандрівка. Івано-Франківськ рік з роком: 1673 -1676 (ФОТО)

Пропонуємо зануритися у давню історію міста Івано-Франківська, від заснування, рік за роком, до сьогодення.

MyCollages 2022 03 02T202902.567 scaled 1

1673 рік

– 10 листопада у Хотинській битві під керівництвом гетьмана Яна Собеського воєвода Анджей Потоцький успішно командує полком кінноти.

– 10 листопада помирає король Польщі, Великий князь Литовський, правитель Речі Посполитої Міхал Томаш Корибут Вишневецький.

– У Станиславові в дерев’яному замку у родині Анджея Потоцького народився другий син, якого називають Юзефом. 14 травня його хрестять у Станиславівській колегіаті.

JozefPotocki

Юзеф Потоцький (1673-1751)

– Анджей Потоцький відправляє старшого сина Станіслава з неспокійного Покуття до Кракова на навчання в університеті.

– 5 грудня повертаючись після Хотинської битви, місто відвідує великий коронний гетьман Ян Собеський. Фортеця салютує переможцю 100 залпами з гармат. Гетьман гостює у дерев’яному замку, а вночі відбуває до Калуша.

Polish Ottoman war 1672 1673

1674 рік

– Новим королем Польщі стає Ян ІІІ Собеський (1629–1696), якого підтримує Анджей Потоцький.

YAn Sobeskij 4

– У місті організовують цех виробників полотна.

1675 рік

– Анджей Потоцький у черговій битві знищує загін татар під Калушем.

– Станиславівська фортеця є зручним пунктом спостереження за пересуванням турків і татар. В очікуванні вирішальних викликів король Ян ІІІ Собеський забезпечує фортецю достатньою кількістю провіанту та фуражу, а також підсилює її військовими підрозділами під керівництвом Яна Денненмарка.

Walka o sztandar turecki

1676 рік

– Комендантом Станиславівської фортеці призначають досвідченого офіцера Станіслава Яна Камінського.

12 вересня до Станиславова підходить багатотисячне турецько-татарське військо на чолі з Ібрагімом-пашою Шишманом на прізвисько Шайтан (Диявол). Він особисто керує осадою міста. Анджея Потоцького в місті немає. Він перебуває при дворі короля Яна ІІІ Собеського. Підстароста Станіслав Ян Камінський, який опікується фортецею у мирний час передає командування коменданту полковнику Яну Данненмарку. У нього в розпорядженні п’ять піших і драгунських полків, два полки запорізьких козаків Барабаша, загін ополченців воєводства, дві легкі хоругви Токаржевського і Петричайки, міський гарнізон Анджея Потоцького та озброєні містяни і втікачі з інших міст. Разом близько чотирьох тисяч.

На вимогу здатися фортеця відповідає гарматним вогнем. Турки руйнують південне і східне передмістя,а відтак розпочинають атаки на Тисменицьку браму і Вірменську фіртку. Однак отримують опір і зазнають втрат. Починається облога, яка триває 12 днів.

569 15 12 scaled 1

Захисники міста не лише відбивають ворожі приступи, але роблять відчайдушні вилазки, під час яких захоплюють кілька гармат.

24 вересня на допомогу місту рухається військо короля Яна ІІІ Собеського. Побоюючись удару з тилу, турки припиняють штурм, але вщент спалюють південне та східне передмістя та 25 вересня рушають на північ, дорогою спалюючи Галич та руйнуючи Галицький замок. Ворожі армії зустрічаються під Журавно. Битва триває два тижні, поруч з королем б’ється Анджей Потоцький. З Станиславова прибуває загін під командуванням Яна Данненмарка. Відтак турки відступають.

– Станиславів гостинно приймає кам’янецьких вірмен. У місті поселяються родини Аміровичів, Богдановичів, Солтанів, Теодоровичів, Вартановичів, Кречуновичів і Торосевичів. Вони викупляють у жидів будинки, ділянки та фільварки.

17 жовтня підписують Журавненський мирний договір. Туркам відходить Поділля, а Покуття лишається за Польщею.

1269590

Далі буде…

За матеріалами книги «СТАНИСЛАВІВ – ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Історична мандрівка рік за роком, століття за століттям» (Р. Дуда, В. Устинський)

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено