Загальні правила приготування
Спочатку для новачків – основний рецепт налисників. Або ж млинців – як хто собі називає тонкий корж, смажений на звичайній пательні. Для тіста просіяне борошно змішуємо зі щіпкою солі, цукром до смаку, додаємо сирі яйця і опісля – холодне або кімнатної температури молоко. Збиваємо вінчиком або блендером до однорідної сметаноподібної маси. Розливаємо з черпачка на розігріту та змащену жиром пательню. Через 2 хв перевертаємо млинець для допікання.
Традиційною начинкою для млинців є солодка сирна маса з родзинками, макова, варення, джеми і повидло. Можна викласти на один бік налисника одну начинку, а на другий – іншу, скрутити трубочкою назустріч одна одній. Такі налисники асорті ефектно виглядають при поперечній нарізці.
Молоко успішно можна замінити сироваткою, що залишилася від відігрівання домашнього сира. Тоді до тіста треба додати більше яєць.
Кольорова смакота
Тісто на млинці добре поєднується із порошком какао, буряковим соком і зеленим шпинатом. Лише уявіть, як ефектно на шоколадному налиснику виглядає сирна начинка з куркумою.
По-різному так само й загортають млинці. Трубочки, трикутники – якось по-домашньому. А святковіше виглядає, коли на середину налисника покласти начинку і перев’язати, скажімо, пером зеленої цибулі. А солодкі – травинкою.
До тіста можна додати соняшникове насіння, кунжут. При випіканні вони додадуть млинцю аромату.
А ще такий рецепт. Гарячий млинець викласти на склянку догори дном, підсушити 2 хв в мікрохвильовій печі. Вийде ніби мисочка, до якої підійде будь-яка начинка.
Ажурні млинці
Прикрасять святковий стіл ажурні налисники. Для їх приготування тістом наповнюють пластикову пляшку. В закрутці розпеченим на вогні шилом роблять отвори. І акуратно через них “малюють” на пательні візерунки. Випікають лише з одного боку. Акуратно скручують ще гарячими.
Для більшої хрумкості частину борошна можна замінити крохмалем. Такі ажурно-повітряні млинці подають без начинки – як окрасу. Ефектно виглядають налисники з ягодами. Можна створити справжні шедеври.
Людмила Стражник. Фото авторки
Читайте також:
- Рецепт на вихідні: Натуральне фруктово-молочно-горіхове желе (ФОТО)
- Незвичайні рецепти: Збагачуємо раціон вітамінними квітами (ФОТО)