Івано-Франківськ

Історична мандрівка. Івано-Франківськ рік з роком: 1711-1715 (ФОТО)

Продовжуємо занурюватися у давню історію міста Івано-Франківська, від заснування, рік за роком, до сьогодення.
Юзеф Потоцький

Юзеф Потоцький

1711 рік

– Власник Станиславова Юзеф Потоцький разом зі своїм надвірним військом бере участь у поході Пилипа Орлика на Правобережну Україну проти прихильників польського короля Августа II.

– У місті розпочинається епідемія морової виразки. Є багато жертв.

1712 рік

– У Польщі триває громадянська війна між прихильниками двох королів – Станіслава І Лещинського та Августа ІІ. Навесні невеликий польсько шведський кавалерійський загін захоплює Станиславів. Гетьман Адам Миколай Сенявський прихильник російського царя Петра І відправляє польсько-саксонський загін. Два тижні невеличкий шведський загін разом з містянами боронить місто.

Але сили нерівні й гарнізон капітулює. Місто грабують, частково спалюють. Частину міського гарнізону беруть у полон. Станиславівцям доводиться заплатити великий викуп.

– Королівським указом накладено секвестр (арешт) на все майно Юзефа Потоцького.

– Більшу частину артилерії вдається евакуювати. Ворогу дістається тільки 17 гармат різних калібрів і боєприпаси до них.

1713 рік

– Влітку Вікторія дружина Юзефа Потоцького з донькою перебуває у Гданьську, де з нею зустрічається представник короля Августа II, який обіцяє прощення її чоловіку і повернення маєтків, які конфісковані, якщо той відступиться від шведів.

Однак, не домовившись Вікторію невдовзі разом з донькою заарештовують і відправляють до в’язниці в Ельблонгу (місто на півночі Польщі).

– Розуміючи безглуздість опору, Юзеф Потоцький мириться з королем Августом II і у жовтні повертається разом з родиною до Станиславова.

Август ІІ

Август ІІ

Потоцький починає активно відновлювати обороноздатність міста, укріплює стіни, закуповує порох і боєприпаси для міської артилерії. Починається енергійна відбудова міста.

1714 рік

– 14 липня у Станиславові у вірменській родині народився Якуб Валеріан Туманович (1714–1798).

– 16 річний Станіслав Потоцький син Юзефа Потоцького їде у загальноосвітню подорож до Європи. У Парижі йому дає аудієнцію король Франції Людовік IV (1638–1715). Оглядаючи тамтешні фортеці юнак вирішує стати інженером фортифікатором.

MyCollages 47 scaled 1

Станіслав Потоцький

– Після закінчення громадянської війни Вікторія Потоцька відходить від політики і займається благодійністю.

1715 рік

– Влітку на запрошення власника міста Юзефа Потоцького до Станиславова прибувають представники ордена єзуїтів. Для тимчасового проживання воєвода призначає їм дерев’яний будиночок.

До міста прибуває і отець Томаш  Заленський (1665–1736), як «теолог воєводи» для відновлення занепалої «Станиславівської Академії».

– Шляхтянка Гелена з Куропатів Белжецька, дружина урядника, політичного діяча Адама Белжецького (1667–1719) дарує на заснування єзуїтської школи у Станиславові 130 тисяч злотих, а також здає ченцям в оренду села Тисменичани, Пасічну, Зелену та Битків. Нова осада єзуїтів називається «резиденцією» і підпорядковується колегії Святого Петра у Львові.

Далі буде…

За матеріалами книги «СТАНИСЛАВІВ – ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Історична мандрівка рік за роком, століття за століттям» (Р. Дуда, В. Устинський)

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено