У харчовій добавці, що експортувалася з Туреччини та у броколі виявили несанкціоновані речовини, пише ПІК з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області.
А саме:
– виявили несанкціоновану речовину етиленоксид (32.5 mg/kg – ppm) в харчовій добавці (Locust Bean Gum), що експортувалась з Туреччини (постачальник: Cargill Tarim Ve Gida Sanayi Ticaret AS, Atasehir/Istanbul) до України (отримувач: ТОВ «Тетра Пак»).
– виявили флуазифоп-п (0.052 mg/kg – ppm) в броколі, що експортувались з Республіки Польща (виробник, вантажовідправник: Polski Ogrod Sp. z o. o.) до України (отримувач: ТОВ «Торгівельний Дім «Асканія», м. Київ, пров. Новопечерський, 5, 01042).
Довідково:
Оксиран (етиленоксид) – має дезінфікуючі властивості, тобто, є сильною отрутою для більшості відомих мікроорганізмів навіть в газоподібному вигляді, що використовується для газової стерилізації, наприклад, одноразових медичних шприців. Також є повільно діючою сильною отрутою для теплокровних тварин і людини, проявляючи канцерогенну, мутагенну, подразнюючу і наркотичну дію.
Звичайні симптоми системного отруєння оксираном — головний біль, задишка, нудота і блювання. Поріг сприйняття людиною запаху оксирану — 1,26 мг/л. Гранично допустима концентрація оксирану в повітрі прийнята рівною 1 мг/л
Флуазифоп-П-бутил [Бутиловий ефір (R)-2-[4-(трифторметил-2-пиридилокси)фенокси]пропіонової кислоти] – пестицид, високоефективний противозлаковый гербіцид для обробки вегетуючих рослин. Знищує однорічні та багаторічні злакові бур’яни.
Препарати на основі флуазифоп-П-бутилу відносяться до 2 класу небезпеки для людини. Клінічна картина гострого отруєння: при проковтуванні може з’явитися нудота, блювота з болем в животі і проносом. У разі важкого отруєння може наступити кома і смерть в результаті паралічу дихального центру.
Шановні споживачі:
Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з виробництва та /або обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”
У разі виявлення вказаного харчового продукту, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертайтесь до територіальних управлінь.
Читайте також:
- Прикарпатців попереджають про сальмонелу в курятині
- Мешканців Прикарпаття попереджають про небезпечні речовини в каструлях, курці та олії
- “Я ледь не попав під машину”: з’єднані бульвари в Івано-Франківську несуть небезпеку (ФОТО)
Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtubeта Telegram
Читайте нас у тг