Івано-Франківськ

В Україні презентували «Довідник безбар’єрності»

Посібник покликаний зафіксувати нові норми безбар’єрної мови та стати гідом з коректного спілкування. 

92a69fdbc3171810ec0491508380723a 1632829985 extra large scaled

В Міжнародний день загального доступу до інформації перша леді України Олена Зеленська презентувала електронну версію «Довідника безбар’єрності», пише ПІК з посиланням на сайт президента.

«Один з важливих елементів безбар’єрності – безбар’єрна мова. Це мова, у якій немає слів чи фраз, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до певних людей чи груп. Людина – завжди у фокусі. Довідник стане посібником з коректного спілкування, де занотована етика спілкування», – зазначила Олена Зеленська.

«Довідник безбар’єрності» – проект з відкритим кодом, доступний для використання та цитування, який також можна доповнювати. Над ним працювали правозахисники, психологи, батьки, які виховують дітей з інвалідністю, українські та міжнародні експерти.

В електронній книзі подаються пояснення щодо використання нейтральної термінології у повсякденному житті. Наприклад, вказано, що правильно говорити “людина з інвалідністю”, а не “інвалід” або “людина з особливими потребами”; “жестова мова”, а не “мова жестів”; “крісло колісне”, а не “інвалідний візок” тощо.

Автори також закликають українців “ставите себе на місце людини”, коли “не впевнені, чи є слово образою або ні, чи не зачіпає воно почуттів” та сміливіше використовувати фемінітиви.

Ілюстраторкою довідника виступила художниця Ольга Дегтярьова.

«Мені хотілося, щоб ілюстрації однаково розуміли всі, і щоб вони відгукувалися в серці кожного. У них також присутній незримий заклик: подивіться на те, що нас оточує, по-іншому», – сказала художниця.

Упорядниця довідника журналістка Тетяна Касьян наголосила, що він давно є необхідністю для всіх людей, особливо для тих, хто працює в комунікаціях.

Поки що довідник доступний в електронному вигляді, але на заході анонсували вихід друкованої версії «Довідника безбар’єрності» з елементами шрифту Брайля. Він запланований на березень 2022 року.

Також читайте:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено