Івано-Франківськ

На Прикарпатті людям радять, як правильно зберігати зернові культури

На якість насіння у процесі зберігання значно впливають вологість, засміченість, температура, стан зерносховищ.

Дотримання умов зберігання посівного матеріалу є одним із важливих чинників, що сприяють досягненню добрих врожаїв. Насіння до сівби потрібно зберігати в умовах, які б забезпечили його високу схожість, енергію проростання, здатність дати здорову високопродуктивну рослину, пише ПІК.

Тож спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надають наступні рекомендації та поради.

«Особливої уваги потребує насіння, під час збирання якого випадали дощі, оскільки вони викликають так зване вторинне зволоження, що призводить до зменшення стійкості насіння під час зберігання. Таке зволоження за умов високої температури сприяє розмноженню мікроорганізмів. Негативно впливають на зберігання насіння і механічні пошкодження його сільськогосподарськими машинами та шкідниками, таке насіння інтенсивно дихає, що створює загрозу самозігрівання», – йдеться у повідомленні.

Вирішальними факторами для зберігання насіння є його вологість і температура: оптимальна температура при зберіганні – 5-10⁰С, вологість насіння пшениці, жита, ячменю, вівса не повинна перевищувати 14%.

Особливої уваги потребує зберігання насіння олійних культур, зокрема насіння соняшнику добре зберігається лише за вологості 5-6% та температури не вище 10⁰С (за вологості 8% і температури 20⁰С його можна зберігати лише 1,5 місяці, за 10⁰С – 4,5, а за 1̊⁰С – понад 6 місяців).

Разом з цим, під час зберігання, слід уникати температури повітря нижче мінус 15⁰ С. Насіння ріпаку вважають сухим, якщо його вологість не перевищує 8%, а під час зберігання особливо важливими є провітрювання та контролювання температури насіннєвої маси.

Насіння сої характеризується здатністю поглинати вологу з навколишнього середовища, тому зберігати його можна лише за вологості, яка не перевищує 10 – 12%. Велика кількість білка в сої створює сприятливі умови для розвитку пліснявих грибів, особливо це стосується пошкодженого зерна. При правильному зберіганні в перші роки не тільки не знижується схожість насіння, а й підвищуються його врожайні якості.

«Господарство повинно бути забезпеченим спеціальним насіннєсховищем, обладнаним засіками. Перед засипанням насіння на зберігання необхідно провести дезінфекцію складу, найпростіший спосіб дезінфекції приміщення – обробка його свіжогашеним вапном», – радять у продспоживслужбі.

Більш детальні рекомендації щодо зберігання насіння сільськогосподарських культур – тут

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook,InstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено