Івано-Франківськ

Українську картоплю за кордоном продають у п’ять разів дешевше, ніж її купують українці

Цьогоріч українські аграрники продали за кордон значно більше картоплі ніж торік.

Українську картоплю за кордоном продають у п'ять разів дешевше, ніж її купують українці

Українську картоплю за підсумками дев’яти місяців продали іншим країнам на 1,62 мільйона доларів. Торік за аналогічний період було продано за кордон цього овочу лише на 840 тисяч доларів. Такі дані оприлюднила Державна митна служба, пише agronews.ua.

Найбільше картоплі спродали в Білорусь. Держава купила її в нас на суму в 1,58 мільйона “зелених”. Українські аграрії продавали в Білорусь картоплю по 6-8 центів за кілограм, що становить близько 1,6 гривні. При цьому в Білорусі вона вже йде значно дорожче – по 8 гривень на наші гроші.

Крім того, Україна набагато більше імпортує картоплі, ніж експортує. Так, за 9 місяців поточного року імпорт картоплі скоротився на 21% порівняно з минулим роком. Торік за цей період було закуплено бульби на 53,61 мільйон доларів. А цьогоріч – лише на 42,24 мільйони.

Найбільші імпортери картоплі для нас Польща (на 15,76 млн доларів), Нідерланди (на 4,9 млн доларів) і Німеччина (на 4,065 млн).

Сусідня Польща, яка абсолютна схожа з нами за кліматичними умовами, може вирощувати стільки картоплі, щоби вистачило для власних потреб і на продаж за кордон, а в Україні чомусь так не виходить. Не дивно, що ціна на картоплю, яку вважають в Україні другим хлібом, у нас відчутно “кусається”.

Читайте також у ПІК:

В Україні ціна на гречку зросла до 100 гривень

Ринок землі на Прикарпатті: чому не проявляють активності ні власники, ні влада громад

Хліб в Україні подорожчає на чверть: економіст пояснив чому

Продукт тижня: скільки у Франківську коштує цукор (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено