Івано-Франківськ

Жителів Снятинщини попереджають про нітрати в ранніх овочах та фруктах

Перші молоді овочів вже з’являються на прилавках ринків Снятинської та Заболотівської територіальних громад. 

Жителів Снятинщини попереджають про нітрати в ранніх овочах та фруктах

Однак не слід забувати і про нітрати. Їх застосовують для того, щоб прискорити зростання й дозрівання. Жителям Снятинщини повідомили, які продукти місять найбільшу кількість нітратів. Про це повідомляє міська рада, пише ПІК.

Це зокрема:

  • Білокачанна капуста – основний відсоток нітратів в качані і верхніх листках;
  • Картопля – в шкірці;
  • Кабачки – в шкірці;
  • Морква – в серцевині і на кінчиках;
  • Огірки – в шкірці;
  • Петрушка, кріп – в стеблах, тому вживайте тільки листя;
  • Буряк – біля листя і хвостика.

“Небезпека споживання продуктів харчування та води із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати в організмі відновлюються до нітритів, які перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень, до клітин і тканин. У результаті може розвитися кисневе голодування організму”, – йдеться у повідомленні.

Снятинське управління Держпродспоживслужби рекомендує для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я та задля попередження виникнення отруєнь:

  •     Споживати сезонні овочі;
  • Не давайте перші раннi овочi та ягоди дiтям, бо що менша дитина, то важчим буде отруєння;
  • Не купляйте овочі та фрукти з рук або на стихійних ринках, купляйте лише в місцях офіційної торгівлі. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторії, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості;
  • Зберігайте овочі протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще в холодильнику, тому що при температурі +2°С перетворення нітратів у нітрити не відбувається;
  • Не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
  • Перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою, а ще краще вимочуйте їх, адже вода справдi зменшує кiлькiсть нiтратiв, так щоб зменшити на 25 – 30% вмiст нiтратiв у раннiй капустi, досить потримати її у водi годину;
  • Первинна кулінарна обробка овочів (бланшування, відварювання, тушкування) – дозволить зменшити вміст нітратів на 20-30%. Крiм того, нiтрати втрачаються пiд час варiння овочiв – вони переходять у воду. Проте цей вiдвар треба вилити!;
  • Не вживайте воду із невідомих джерел та колодязів. Для приготування їжі та пиття використовуйте чисту воду з централізованого водопроводу або бутильовану;
  • Вживайте аскорбінову кислоту, ретинол (віт. А, альфа-токоферол), віт. Є, танін, цистеїн, які здатні послабити негативний вплив нітратів на Ваш організм.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено