Однак не слід забувати і про нітрати. Їх застосовують для того, щоб прискорити зростання й дозрівання. Жителям Снятинщини повідомили, які продукти місять найбільшу кількість нітратів. Про це повідомляє міська рада, пише ПІК.
Це зокрема:
- Білокачанна капуста – основний відсоток нітратів в качані і верхніх листках;
- Картопля – в шкірці;
- Кабачки – в шкірці;
- Морква – в серцевині і на кінчиках;
- Огірки – в шкірці;
- Петрушка, кріп – в стеблах, тому вживайте тільки листя;
- Буряк – біля листя і хвостика.
“Небезпека споживання продуктів харчування та води із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати в організмі відновлюються до нітритів, які перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень, до клітин і тканин. У результаті може розвитися кисневе голодування організму”, – йдеться у повідомленні.
Снятинське управління Держпродспоживслужби рекомендує для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я та задля попередження виникнення отруєнь:
- Споживати сезонні овочі;
- Не давайте перші раннi овочi та ягоди дiтям, бо що менша дитина, то важчим буде отруєння;
- Не купляйте овочі та фрукти з рук або на стихійних ринках, купляйте лише в місцях офіційної торгівлі. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторії, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості;
- Зберігайте овочі протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще в холодильнику, тому що при температурі +2°С перетворення нітратів у нітрити не відбувається;
- Не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
- Перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою, а ще краще вимочуйте їх, адже вода справдi зменшує кiлькiсть нiтратiв, так щоб зменшити на 25 – 30% вмiст нiтратiв у раннiй капустi, досить потримати її у водi годину;
- Первинна кулінарна обробка овочів (бланшування, відварювання, тушкування) – дозволить зменшити вміст нітратів на 20-30%. Крiм того, нiтрати втрачаються пiд час варiння овочiв – вони переходять у воду. Проте цей вiдвар треба вилити!;
- Не вживайте воду із невідомих джерел та колодязів. Для приготування їжі та пиття використовуйте чисту воду з централізованого водопроводу або бутильовану;
- Вживайте аскорбінову кислоту, ретинол (віт. А, альфа-токоферол), віт. Є, танін, цистеїн, які здатні послабити негативний вплив нітратів на Ваш організм.
Читайте також у ПІК:
- Розсада весною: посівний календар на квітень 2022 року (ТАБЛИЦІ)
- Снятинщина отримала чергову допомогу з Італії (ФОТО)
- На Снятинщині повідомили ціни на соціально значущі продукти в час війни
- Через спалювання сухостою на Снятинщині пропав газ
Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtube та Telegram
Читайте нас у тг