Івано-Франківськ

Мандри непомітним Франківськом: казарми крайової оборони Австро-Угорщини (ФОТО)

Ці локації та об'єкти Івано-Франківська (колись - Станіславова) ви не знайдете в популярних довідниках та путівниках для туристів.

271041523 2979796115665679 8634708194145211101 n

Окрім загальноімперських – цісарських та королівських полків піхоти (абревіатура K.u.K), в склад  австро-угорської армії входили полки ландверу, або крайової оборони (абревіатура kk).

Дислокація в Станіславові

Свою назву отримували від місць дислокації . В Станиславові в межах сучасних вулиць Озаркевича, Желехівського, Курінного Чорноти та Чорновола, розміщувався 20-й  цісарсько-королівський  піхотний полк ландверу “Станіслав” (k.k. Landwehr Infanterieregiment „Stanislau“ Nr. 20).

image 36 scaled

Для прикладу, в м. Львів розміщувався 19-й  цісарсько-королівський  піхотний полк ландверу “Лемберг”, а в Перемишлі 18-й  цісарсько-королівський  піхотний полк ландверу “Перемишль”.

Трохи історії полку

20 полк “Станіслав” сформовано в 1889 р. на базі 4-х  батальйонів ландверу : “Станіслав” № 62, “Коломия” № 66, “Чортків” № 69, “Бучач” №70. В  1914 р. перед ПСВ національний склад полку – 72% українці. Райони полкового поповнення були м. Станиславів, м.Чортків.

«Кур’єр Станиславівський» за 16 вересня 1894 року подає інформацію про початок будівництва нових казарм. Ймовірно, тоді ж спорудили триповерхову кам’яницю для штабу та вербувальної команди.

Казармами були довжелезні дерев’яні бараки, схожі на стайні. Санітарно-гігієнічні умови там були далекі від ідеальних, про що свідчать повідомлення у пресі про спалахи інфекційних захворювань, зокрема тифу.

Діяльність у воєнний період

Перед війною полк входив до складу 43-ї піхотної дивізії. Із початком бойових дій частина брала участь у боях з росіянами за Галич, пізніше її перекинули на Італійський фронт.

У 1918 році під час невдалого наступу майже вся 43-тя дивізія потрапила у полон. Із 20-го полку ландверу «на волі» залишився тільки запасний батальйон, який 30 жовтня перевели до Станиславова.

image1

Подальша доля «Станіславова»

Під час Першої світової війни дерев’яні казарми були знищені, а мурована споруда штабу вціліла. У міжвоєнний період в ній розташовувався підрозділ польського 48-го полку піхоти. Кам’яницю знесли вже після Другої світової, коли совіти розташували там автопарк артилерійського полку.

Після української «демілітаризації» територію забудували житловими багатоповерхівками. Нині на місці полкової канцелярії стоять новобудови, зі сторони вулиці Курінного Чорноти.

MyCollages 2022 03 30T203314.248 scaled

До теми…

Бійці полку “Станіслав” поховані на військових цвинтарях №223 в м.Бжостек (Підкарпатське воєводство), військовий цвинтар № 33 в м.Свошова (Малопольське воєводство) та інші. Нещодавно в муніципалітеті Нова Горіца, відкрито реконструйований пам’ятник українським воїнам 20-го Станіславського піхотного полку, які воювали на території сучасної Словенії в роки Першої світової війни.

За інформацією Михайла Головатого, Івана Бондарева та Сергія Петрицького

Читайте також на ПІК:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено