Івано-Франківськ

Немає стажу: як оформити пенсію українцям, які офіційно не працюють

Підписати документи про добровільну сплату єдиного внеску (у пенсійний фонд) можна за місцем проживання.

image 14 scaled

Українці, котрі з 2004 року у певні періоди працювали без офіційного працевлаштування, мають шанс на  отримання пенсії,  повідомив Пенсійний фонд України, пише ПІК.

“Громадяни, які у певні періоди з 2004 року офіційно не працювали — не належали до категорії застрахованих осіб. Якщо їм не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, вони можуть укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування”, — йдеться у повідомленні.

Як укласти договір?

Підписати документи про добровільну сплату єдиного внеску можна за місцем проживання. Для цього потрібно відвідати податкову з необхідними документами:

заявою вставленої форми,
копією трудової книжки (за наявності),
випискою із системи персоніфікованого обліку (ОК-5),
копією документа, що засвідчує особу.

У Законі України від 08.07.2010 № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” сказано про два види договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування:

  • які передбачають щомісячну сплату єдиного соціального внеску (укладається на рік)
  • які передбачають одноразову сплату єдиного соціального внеску за минулий період (не раніше ніж з 01.01.2004).

“Розмір єдиного соціального внеску, що сплачується щомісяця, не може бути меншим від мінімального страхового внеску (на сьогодні — 1430 грн)”, – зазначають у Пенсійному фонді.

За одноразової сплати єдиного соціального внеску за попередні періоди, у яких людина не підлягала страхуванню, сума сплаченого внеску за кожен місяць такого періоду вдвічі більша: мінімальний страховий внесок помножено на коефіцієнт “2”. Одноразова сплата єдиного соціального внеску провадиться однією сумою за весь період протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль раніше заявив, що високі пенсії в українців з’являться з впровадженням обов’язкової накопичувальної пенсії. Той факт, що її не ввели раніше, глава уряду назвав “злочином”.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено