Івано-Франківськ

Нобелівську премію миру присудили представникам України, Росії та Білорусі

Україну нагородили Нобелівською премією миру.

2b3c6de 523523523523 3

Нобелівську премію миру у 2022 році отримав білоруський політв’язень Алесь Бяляцкі, українська організація “Центр громадянських свобод” та Організація з прав людини “Меморіал” із росії.

Про це повідомили у Нобелівському комітеті, пише Українська правда. 

“Лауреати Премії миру представляють громадянське суспільство у своїх країнах. Вони протягом багатьох років просували право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали визначних зусиль для документування військових злочинів, порушень прав людини та зловживання владою. Водночас вони демонструють значення громадянського суспільства для миру та демократії”, – пояснили у комітеті.

Комітет наголосив, що хоче відзначити борців за “мирне співіснування в сусідніх країнах Білорусі, Росії та Україні”.

“Присуджуючи Нобелівську премію миру за 2022 рік  Алесю Бяляцкі, “Меморіалу” та “Центру громадянських свобод”, Норвезький Нобелівський комітет хоче відзначити трьох видатних борців за права людини, демократію та мирне співіснування в сусідніх країнах Білорусі, Росії та Україні”, – йдеться в повідомленні Нобелівського комітету.

Організація “Центр громадянських свобод” була заснована у Києві у 2007 році. Основною діяльністю центру було зміцнення українського громадянського суспільства та тиску на владу, щоб зробити Україну повноцінною демократією.

Після початку повномасштабної війни “Центр громадянських свобод” бере участь у виявленні та документуванні військових злочинів РФ проти українського цивільного населення. У співпраці з міжнародними партнерами центр відіграє новаторську роль у притягненні винних до відповідальності за скоєні злочини.

На сторінці у Facebook “Центру громадянських свобод” відреагували на нагороду подякою до міжнародної спільноти.

З Білорусії, нагороду отримав Алесь Бяляцкі за боротьбу за права людини та демократію.

За часів СРСР в середині 1980-х років він став одним з ініціаторів демократичного руху в Білорусі. Алеся Бяляцкі неодноразово намагались змусити замовкнути, він перебував у в’язниці з політичних мотивів з 2011 по 2014 рік, його також заарештували у 2020 році після масових протестів у Білорусі, він і досі знаходиться у в’язниці.

Також, відзначили “нобелем” російську правозахисну організацію “Меморіал” засновану в 1987 році правозахисниками колишнього СРСР, які документували злочини комуністичного режиму. Після розпаду Радянського Союзу “Меморіал” став найбільшою правозахисною організацією в росії.

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено