При цьому споживчі вже у березні 2022 року ціни на продукти харчування зросли на 6,4 % проти лютого і до червня продовжували зростати випереджаючими, у порівнянні з 2021 роком, темпами.
Після жовтня 2022 року темпи приросту знизилися до 0,5-0,7 % на місяць, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у березні 2023 року.
“У березні проти лютого 2023 року ціни на продукти харчування зросли на 2,3 %. Найбільше – на 17,3 % – збільшилися ціни на овочі, на другому місці – яйця (+1,8 %), далі сир і м’який сир (+1 %). Ціни на інші продукти зросли менше, ніж на 1 %, а на олію соняшникову та хліб і хлібопродукти навіть зменшилися”, – йдеться у повідомленні.
За його словами науковця, у березні 2023 року продовжилося сповільнення темпів зростання споживчих цін на продукти харчування. Загалом вони зросли на 26,5 % проти відповідного місяця 2022 року, тоді як у лютому проти лютого 2022 року – на 31,5 %, а у січні проти січня минулого року – на 32,8 %.
Основними продуктами, які стримували загальне зростання цін у лютому 2023 року, були яйця – зменшення проти січня на 1,9 %, олія соняшникова (-0,4 %) та інші їстівні тваринні жири (-1,5 %). У березні зменшилися ціни на олію соняшникову (-0,7 %), інші їстівні тваринні жири та хліб і хлібопродукти (-0,1 %).
Гальмування споживчих цін на продукти харчування відбувається вже протягом п’яти місяців після піку у жовтні 2022 року, коли їх зростання проти відповідного місяця 2021 року досягло 36,1 %, зауважив Юрій Лупенко.
За його оцінками, тенденція зменшення цін проти попереднього місяця намітилася у листопаді 2022 року – на 0,5 % проти 4,2 % у жовтні проти вересня. Втім, з початку 2023 року цей тренд змінився на зростаючий: у січні–лютому – на 1,4-1,5 %, у березні – на 2,3 %.
“Враховуючи тенденції минулих років, включаючи і воєнний 2022 рік, а також прогнози щодо обсягів виробництва та споживання на 2023 рік, можна очікувати сповільнення зростання і, навіть, зниження середніх споживчих цін на окремі продукти харчування по мірі надходження продукції нового врожаю“, підсумував Юрій Лупенко.
Читайте також:
- Стало відомо, які продукти подорожчали та подешевшали на Франківщині у березні
- Подорожчання на Великдень: чи зростуть ціни на продукти перед святом
- “Золотий овоч”: вартість цибулі досягла рекорду за всю історію незалежності
- В Україні подорожчала морква: що впливає на її вартість
- В Україні зростуть ціни на продукти: яка причина
- Ціни “кусаються”: скільки коштують цитрусові в Україні цієї зими
Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtube та Telegram
Читайте нас у тг