Івано-Франківськ

Маскуються під місцеві новини: як визначити Telegram-канали, що працюють на ворога

Telegram — один із найпопулярніших месенджерів на теренах України. 

Маскуються під місцеві новини: як визначити Telegram-канали, що працюють на ворога

 За місяці повномасштабної війни ворог не сидів склавши руки. Зараз Росія використовує Telegram як один з інструментів в інформаційній війні. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розповіли, чи можна довіряти Telegram-каналам та як РФ маскується під місцеві новинні канали, пише ПІК.

Інформаційні війська Росії вирішили маскуватися під місцевих. Для цього ще до 24 лютого створювали канали за такими шаблонами:

  • В імені Telegram-каналу була назва міста чи обласного центру + слово, яке дає зрозуміти, що канал поширює новинну інформацію (наприклад, новини, оперативний, вісник).
  • Можуть навіть додавати прапор України. Головна мета — отримати довіру від місцевих жителів.
  • І вже після початку повномасштабного вторгнення в назві могли з’явитися літера Z чи російський прапор поруч з українським.
  • Найбільше таких каналів зараз функціонує на півдні нашої держави: у Херсонській та Запорізькій областях.

Адміністратори часто лінувалися писати оригінальні пропагандистські пости. Тому те саме повідомлення можна було зустріти в десятках каналів.

  • Єдина різниця — змінювали назву міста, жителям якого писали це повідомлення.
  • Також у подібних каналах часто поширювали інформацію з каналів російських пропагандистів та розповсюджували фейки про Україну та українську владу.
  • Водночас власного контенту майже не робили.

Анонімні Telegram-канали

“На жаль, найпопулярнішими каналами в Україні є анонімні. В десятці Telegram-каналів з найбільшою кількістю підписників тільки президент України Володимир Зеленський та канал України Ukraine now мають не прихованих авторів”, – йдеться у повідомленні.

Саме анонімні канали публікують відео з вибухами відразу після ракетних обстрілів, попри заклики влади та військових не робити цього.

Особливо небезпечними в анонімних каналів є дописи, в яких розповідають, що мають доступ до таємної та ексклюзивної інформації. Але за подібними публікаціями можуть ховатися приховані російські наративи. Закликаємо уважно вивчити інформацію про адміністраторів Telegram-каналів, з яких ти береш новини.

Для чого росіянам Telegram-канали

Усе просто. Головна мета — посіяти сумніви, деморалізувати та зневірити українців та створити розлом у суспільстві. Росіяни намагаються через Telegram-канали підірвати авторитет до української влади та військових.

Ще однією метою є підбурювання українців до масових протестів та переконання у тому, що необхідно домовлятися і йти на поступки.

Підписуйтесь на достовірний український Телеграм-канал “ПІК” з усіма актуальними та важливими новими України та Прикарпаття.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено