Івано-Франківськ

У Бурштинській громаді відкрили пам’ятник чеським воїнам (ФОТО)

707 чеських воїнів зі складу австро-угорської армії понад 100 років тому загинули у селі Старий Мартинів від рук російської армії

64b4f4673ac74886359263 scaled

Їхні могили – на сільському кладовищі, далеко від Батьківщини. Цей бій докорінно змінив життя тисячі людей, які втратили своїх синів, чоловіків та батьків. Село Старий Мартинів тоді було зруйноване і спалене вщент, мешканцям, які повернулися після війни, довелося відновлювати своє житло.

Про це інформує Івано-Франківська ОДА, пише ПІК.

В урочистому віче з нагоди відкриття пам’ятника загиблим воякам взяли участь Радник міністра оборони Чехії Мартін Жур, Генеральний Консул Чехії в Україні Давид Нови, почесні легіонери з Чеської Республіки, а також місцева влада.

64b4f464f32f1845745613 scaled

“Історія відновлення цього пам’ятника почалася ще у 2014 році, коли спільними зусиллями чеських та українських активістів було віднайдено та належним чином впорядковано старий надмогильний пам’ятник. Представники Чеської Республіки досліджували території та історію Старого Мартинова, шукали артефакти, які би свідчили про ті події історичної давності. З їх ініціативи в старомартинівському клубі створили кімнату-музей, де зберігаються всі ці експонати“, – йдеться у повідомленні.

У 2015 році, в рік століття битви в Старому Мартинові, вдалося відкрити пам’ятну символічну стелу при вході на кладовище. І лише зараз за фінансової підтримки Департаменту у справах ветеранів війни міністерства оборони Чеської Республіки вдалося збудувати цей пам’ятник. За кошти міського бюджету Бурштинської громади проведено роботи з благоустрою.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено