Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розпочало проведення моніторингу організації харчування школярів.
“Особлива увага буде звернута на реалізацію буфетної продукції, зокрема на наявність заборонених харчових продуктів”, – йдеться у повідомленні.
Засновникам, керівникам закладів загальної середньої освіти та відповідальним особами за організацію харчування нагадують, що в шкільних буфетах заборонено продавати:
- – Газовані напої (безалкогольні напої або так звані «солодкі води», мінеральні води, енергетичні напої).
- – Сосиски в тісті, піци та бутерброди з ковбасою чи іншими м’ясними або рибними виробами промислового або кулінарного виготовлення.
- – Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (батончики, вафлі, чупа-чупси тощо);
- – Вироби з кремом, з соусами, в тому числі майонезами.
- – Морозиво.
- – Харчові концентрати (перші, другі страви швидкого приготування);
- – Продукти, які містять частково гідрогенізовані рослинні жири (транс-жири).
- – Продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількість солі на 100 г готового продукту (солоні горішки).
- – Продукти, які містять синтетичні барвники та ароматизатори (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти (чіпси, сухарики, кондитерські вироби, солодкі глазуровані сирки, йогурти з наповнювачами).
- – Непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока.
- – Непастеризовані соки, соки, до яких додано цукри і підсолоджувачі.
- – Рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва.
- – Кава та кавові напої.
- – Гриби.
- – Продукція домашнього виробництва.
Натомість продавати школярам рекомедують фрукти, овочі, горішки, бутерброди з вершковим маслом та сиром, йогурт, кефір, сир кисломолочний без підсолоджувачів, салати в порційній упаковці, приготовлені безпосередньо в день вживання, фруктові, овочеві пастеризовані соки, чай, компот, узвар без цукрів та підсолоджувачів тощо.
Про результати моніторингу інформація буде опублікована пізніше.
Читайте також:
- У Калуші планують підняти варість харчування для школярів
- Харчування в закладах освіти: що їстимуть діти в Івано-Франківську?
Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtube та Telegram
Читайте нас у тг