Жителям Прикарпаття радять вживати більше продуктів, які містять йод. Кількість йоду, яка потрібна щодня, залежить від віку, статі та етапу життя. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, пише ПІК.
“Передбачена норма фізіологічної потреби для дорослих людей (віком від 18 років), яка становить 150 мкг йоду на день. Під час вагітності та годування груддю потреба зростає на 200 мкг на добу. Норми споживання йоду для дітей становлять: 0-6 років – 90 мкг; 7-10 років – 120 мкг; 11-17 років – 150 мкг на день”, – йдеться у повідомленні.
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікра);
- біла риба (минтай, хек, тріска тощо);
- морська капуста (ламінарія);
- овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа);
- яйця;
- молоко;
- яловичина;
- волоські горіхи.
Івано-Франківська область є йододефіцитним регіоном України, тобто в навколишньому середовищі (грунт, вода, харчові продукти) вміст йоду знижений. В зв’язку з цим велика частина людей страждає захворюваннями щитоподібної залози.
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоб знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
- Цей концерт вразить всіх: Арсен Мірзоян і його «Сонце» 21 березня у Івано-Франківську!
- Ліні Костенко – 94: відомі вислови та цікаві факти з життя поетеси
- Місяць боротьби з колоректальним раком: “Оксфорд Медікал” запрошує на акційну пропозицію (ВІДЕО)
- На Івано-Франківщині зросла захворюваність на туберкульоз (ВІДЕО)