Івано-Франківськ

Небезпечні гриби: українці найчастіше труяться блідою поганкою

В українських лісах росте багато інших видів отруйних грибів.

Отруйні гриби України: найчастіше люди труяться блідою поганкою

Червневі зливи створили чудові умови для росту грибів — високу температуру й вологість. Збирати їх приємно, готувати легко, а їсти смачно. Та не все так просто.  Річ у тім, що навіть їстівні гриби слід уживати обачно.
Вони вважаються відносно «важкою» їжею, бо містять хітин і азотисті речовини, які не перетравлюються. Також є ризик отруєння їстівними грибами внаслідок неправильного зберігання грибів та страв із них. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я, пише ПІК.
“Сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, щороку через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше, — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками. Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. В українських лісах росте багато інших видів отруйних грибів”, – йдеться у повідомленні.
Більше про отруйні гриби за посиланням.
Правила збору грибів:
  •  Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;
  •  Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
  •  Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;
  •  Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
  •  Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби добре всотують і накопичують шкідливі речовини.
Як готувати та їсти гриби:
  •  Гриби слід готувати протягом доби з моменту збору;
  •  Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;
  •  Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.
Кому слід обмежити вживання грибів:
  • діти;
  • вагітні;
  • літні люди;
  • ослаблені люди;
  • люди з проблемами травної системи.

Симптоми отруєння:

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
  •  різкий біль у животі;
  •  головний біль;
  •  підвищення температури тіла;
  •  галюцинації;
  •  холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
  •  судоми;
  •  задуха;
  •  марення;
  •  зниження пульсу, запаморочення.

Що робити при отруєнні:

  • негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте: симптоми, причину отруєння, що вже робили для допомоги отруєному
  •  промийте шлунок чистою водою:
  • випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої), викликати блювання
  • повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода
  •  прийміть сорбенти;
  •  дотримуйтеся постільного режиму.

Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм!

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено