Івано-Франківськ

Неймовірне явище: навіщо кити закручують спіралі в океані (ВІДЕО)

Це у них один із способів добування їжі.

Неймовірне явище: навіщо кити закручують спіралі в океані (ВІДЕО)

У Національному антарктичному науковому центрі пояснили, навіщо кити закручують спіральки в океані. Це так зване полювання горбатих китів за допомогою бульбашкової сітки, пише ПІК.

“Це ще один з типів поведінки цих тварин біля поверхні води. Так вони змушують скупчуватися криль та рибу, неначе заганяючи їх в пастку. У бульбашкових полюваннях зазвичай бере участь група китів – від кількох і аж до двох десятків особин. Цей процес досить складний, передбачає постійну комунікацію та синхронізацію учасників й засвідчує високий соціальний інтелект горбанів”, – йдеться у повідомленні.
До китових спіралей в океані нерідко злітаються птахи. На відео якраз можна побачити домініканських мартинів, які й собі намагаються вихопити здобич після полювання горбанів.
Здебільшого в групі є лідер, який першим починає видувати бульбашки й закручувати спіраль навколо зграї риби чи крилю. За ним слідують інші кити, щоб утримувати здобич у пастці та підштовхувати її до поверхні. Розмір створеної ними сітки може коливатися від кількох до 30 метрів в діаметрі. Відтак один з китів подає звуковий сигнал годування, після чого всі інші одночасно пливуть вгору, через центр спіралі, відкривши рот.
У цей момент тварини набирають у рот все на своєму шляху завдяки великим горловим складкам. Вони розправляються і дозволяють набрати великий об’єм води, яку кити потім виштовхують через пластини вуса, а здобич споживають.
“Горбані також допомагають собі довгими грудними плавцями, спрямовуючи ними “поживу” до рота. Цікаво, що попри великий рот проковтнути кити можуть обмежену кількість їжі, оскільки мають вузьку глотку. Максимально вона розтягується лише до розміру кавуна”, – додають у центрі.
Вперше бульбашкове полювання китів було задокументовано 1929 року. Воно дозволяє за короткий час поживитися якомога більшій кількості тварин. Але примітно, що такий спосіб добування їжі не є вродженим. Ці навички передаються від одних особин іншим, передусім від матері до дитинча. Не усім популяціям горбатих китів властива така поведінка.
До китових спіралей в океані нерідко злітаються птахи. На відео якраз можна побачити домініканських мартинів, які й собі намагаються вихопити здобич після полювання горбанів.
Читайте також у ПІК:
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено